Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bączki mazowieckie to nic innego jak smażone pączki ziemniaczane. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Kiedy w tradycyjnej, starodawnej, wiejskiej kuchni przyszła ochota na coś słodkiego – deser przygotowywano z ziemniaków, które z reguły były pod ręką.
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 10308
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41826
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4942
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45818
Pieczarkowce to kotlety ziemniaczane z aromatycznym farszem grzybowym z dodat...
Odsłon: 10308
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 41826
Przepis dnia
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałe skrzydełka z kurczaka, smażone...
Odsłon: 4942
Sałatka z awokado jest słodko-słona, działa orzeźwiająco, a w dodatku świetni...
Odsłon: 45818
Składniki
Ziemniaki ugotuj jak zawsze w osolonej wodzie. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ostudzone zmiel, przeciśnij przez praskę albo precyzyjnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus. Wsyp cukier i suche drożdże. Całość wymieszaj, zagniatając ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie formuj niewielkie pączki w ręku i smaż na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do około 170-180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem.