Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bączki mazowieckie to nic innego jak smażone pączki ziemniaczane. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Kiedy w tradycyjnej, starodawnej, wiejskiej kuchni przyszła ochota na coś słodkiego – deser przygotowywano z ziemniaków, które z reguły były pod ręką.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4690
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4690
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 85
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 104
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 320
Składniki
Ziemniaki ugotuj jak zawsze w osolonej wodzie. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ostudzone zmiel, przeciśnij przez praskę albo precyzyjnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus. Wsyp cukier i suche drożdże. Całość wymieszaj, zagniatając ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie formuj niewielkie pączki w ręku i smaż na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do około 170-180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem.