Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bączki mazowieckie to nic innego jak smażone pączki ziemniaczane. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Kiedy w tradycyjnej, starodawnej, wiejskiej kuchni przyszła ochota na coś słodkiego – deser przygotowywano z ziemniaków, które z reguły były pod ręką.
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 327
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3903
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 21
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 327
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 3903
Składniki
Ziemniaki ugotuj jak zawsze w osolonej wodzie. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ostudzone zmiel, przeciśnij przez praskę albo precyzyjnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus. Wsyp cukier i suche drożdże. Całość wymieszaj, zagniatając ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie formuj niewielkie pączki w ręku i smaż na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do około 170-180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem.