Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bączki mazowieckie to nic innego jak smażone pączki ziemniaczane. Skąd wziął się pomysł na takie danie? Kiedy w tradycyjnej, starodawnej, wiejskiej kuchni przyszła ochota na coś słodkiego – deser przygotowywano z ziemniaków, które z reguły były pod ręką.
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 136
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 410
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 131
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22120
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 136
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 410
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 131
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 176
Składniki
Ziemniaki ugotuj jak zawsze w osolonej wodzie. Możesz też przygotować je dzień wcześniej. Ostudzone zmiel, przeciśnij przez praskę albo precyzyjnie rozgnieć tłuczkiem. Dodaj jajko, żółtka, miękkie masło oraz spirytus. Wsyp cukier i suche drożdże. Całość wymieszaj, zagniatając ciasto. Odstaw je na 15 minut.
Po tym czasie formuj niewielkie pączki w ręku i smaż na głębokim tłuszczu, rozgrzanym do około 170-180 stopni Celsjusza. Po usmażeniu udekoruj cukrem pudrem.