Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 15-06-2022
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam zapiekane bakłażany z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-pomidorowym z dodatkiem sera i pomidorkami paprykowymi. Polecam serdecznie, smacznego !!!
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 527
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3591
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4683
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30577
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 527
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3591
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4683
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30577
Składniki
Na początku myjemy bakłażany, kroimy na pół wzdłuż, w środku nacinamy w kratkę tak aby nie przeciąć skórki, następnie delikatnie solimy i polewamy zmiksowaną oliwą z czosnkiem, po 1 łyżeczce na łódeczkę. Następnie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni góra dół z termoobiegiem i układamy bakłażany na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na brytfannę z kratką, następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. W między czasie rozgrzewamy patelnię z oliwą i podsmażamy cebulę pokrojoną w grubą kostkę ok 3 minuty, następnie dorzucamy 2 łyżeczki oliwy zmiksowanej z czosnkiem, podsmażamy już tylko kilka sekund mieszając, następnie wrzucamy mięso i podsmażamy mieszając aby nie było większych grudek, następnie solimy, pieprzymy, dorzucamy paprykę i tymianek, koncentrat pomidorowy i zalewamy śmietanką, całość mieszamy i redukujemy aż powstanie gęsty sos. Gdy łódeczki wyjadą z piekarnika, rozgniatamy bakłażany robiąc miejsce i nakładamy sos do środka, zasypujemy serem i układamy pomidorki w całości. Tak przygotowane bakłażany wkładamy z powrotem do nagrzanego piekarnika i pieczemy jak ostatnio 25 minut. Gotowe !!! Smacznego !!! Zapraszam na film :-)