Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Ponieważ bakłażan charakteryzuje niskokaloryczność, możemy nieco poszaleć z serem :) Poniżej składniki na 1 sztukę bakłażana, przygotowując porcje dla większej liczby osób, należy odpowiednio zwielokrotnić składniki.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 346
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4921
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 111
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu. Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.
Przygotowujemy farsz. Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała. Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.
Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym. W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia. 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella. Smacznego :)