Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Ponieważ bakłażan charakteryzuje niskokaloryczność, możemy nieco poszaleć z serem :) Poniżej składniki na 1 sztukę bakłażana, przygotowując porcje dla większej liczby osób, należy odpowiednio zwielokrotnić składniki.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 659
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 97
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 31
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2698
Składniki
Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu. Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.
Przygotowujemy farsz. Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała. Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.
Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym. W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia. 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella. Smacznego :)