Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetny pomysł zarówno na obiad jak i na kolację. Ponieważ bakłażan charakteryzuje niskokaloryczność, możemy nieco poszaleć z serem :) Poniżej składniki na 1 sztukę bakłażana, przygotowując porcje dla większej liczby osób, należy odpowiednio zwielokrotnić składniki.
Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu.
Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.
Przygotowujemy farsz.
Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę.
Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę.
Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała.
Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.
Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym.
W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny.
Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia.
10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella.
Smacznego :)
Lekka, atrakcyjnie wyglądajaca propozcja, którą możemy podać właściwie o każd...
Odsłon: 8432
Prawie tradycyjna wersja faszerowanych warzyw, przyprawy wszystko zmieniają.
Odsłon: 580
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 30
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 400
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 387
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1898
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17495
Bardzo smaczna, soczysta kiełbasa wieprzowa chuda, podpiekana. Kiełbasa wędzo...
Odsłon: 30
Ciasto "Och i Ach" - czyli prosta rolada z bananem - to połączenie najlepszyc...
Odsłon: 400
Przepis dnia
Przepis na soczystego kurczaka duszonego w winie
Odsłon: 387
Pyszny i puszysty sernik na kakaowym spodzie z polewą czekoladową posypany wi...
Odsłon: 1898
Kolorowa,niskokaloryczna i pyszna sałatka
Odsłon: 17495
Składniki
Bakłażana myjemy, przekrawamy go wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy z nich cały miąższ, który odstawiamy na chwilę, będzie nam potrzebny do farszu. Wydrążone połówki posypujemy dużą ilością soli i odkładamy na 45 minut.
Przygotowujemy farsz. Kroimy w kostkę: cebulę, czosnek, pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Na rozgrzanej patelni z łyżką oliwy bądź oleju podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy czosnek, następnie pieczarki, miąższ z bakłażana i paprykę. Całość smażymy przez około20 minut, bez przykrycia, aby woda z warzyw odparowała. Następnie farsz doprawiamy przyprawami według własnego smaku i upodobania.
Kiedy farsz będzie gotowy, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki.
Połówki bakłażana, płuczemy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy je ręcznikiem papierowym. W wydrążone otwory najpierw wykładamy 1/3 starej mozzarelli, na ser wykładamy farsz warzywny. Tak przygotowane bakłażany przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 °C przez 40-45 minut bez przykrycia. 10 minut przed końcem pieczenia, posypujemy bakłażana resztą sera mozzarella. Smacznego :)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Soczysta karkówka z grilla
Dania główne
Siekane kotleciki drobiowe
Dania główne
Ślimaczki z młodej kapusty
Dania główne
Cukinia faszerowana mięsem z indyka i ryżem
Soczysta karkówka z grilla
Soczysta karkówka z grilla jest marzeniem każdego organizującego rodzinne bar...
Odsłon: 189
Siekane kotleciki drobiowe
Siekane kotleciki drobiowe z groszkiem to doskonała alternatywa dla tradycyjn...
Odsłon: 833