Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i smaczna zapiekanka z bakłażana, propozycja na letnią kolację
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 193
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2229
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4452
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 193
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 2229
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4452
Składniki
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut do miękkości cebuli. Dołożyć krojone pomidory i oregano, doprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster posmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć 1/3 sosu pomidorowego, następnie połowę plastrów bakłażana, potem znów część sosu i warstwa bakłażana. Całość polać pozostałym sosem. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na wierzchu.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.