Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i smaczna zapiekanka z bakłażana, propozycja na letnią kolację
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1001
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4284
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 729
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1023
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3972
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 810
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1001
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4284
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 729
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1023
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3972
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 810
Składniki
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut do miękkości cebuli. Dołożyć krojone pomidory i oregano, doprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster posmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć 1/3 sosu pomidorowego, następnie połowę plastrów bakłażana, potem znów część sosu i warstwa bakłażana. Całość polać pozostałym sosem. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na wierzchu.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.