Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
prosta i smaczna zapiekanka z bakłażana, propozycja na letnią kolację
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1707
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Polecam.
Odsłon: 383
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1707
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 580
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1944
Składniki
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Smażyć kilka minut do miękkości cebuli. Dołożyć krojone pomidory i oregano, doprawić solą i pieprzem, dusić 20 minut.
Bakłażany pokroić w plastry o grubości około pół centymetra. Każdy plaster posmarować oliwą, posolić i popieprzyć. Obsmażyć na patelni (najlepiej grillowej) po 3-4 minuty z każdej strony.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Na dno naczynia żaroodpornego nałożyć 1/3 sosu pomidorowego, następnie połowę plastrów bakłażana, potem znów część sosu i warstwa bakłażana. Całość polać pozostałym sosem. Mozzarellę porwać na kawałki, ułożyć na wierzchu.
Naczynie wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut. Podawać ze świeżym pieczywem.