Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ostatnio zajadamy się pieczonymi batatami... Dzisiaj w połączeniu z kurczakiem i fetą. Wszystko uzupełnia delikatnie czosnkowy sos jogurtowy z dodatkiem marchewki.
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 259
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 259
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1081
Składniki
Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Bataty myjemy, obieramy, kroimy w ósemki. Tak przygotowane wrzucamy do miski, posypujemy ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym i mieszamy z oliwą. Blachę, najlepiej tę z wyposażenia piekarnika, wykładamy folią aluminiową, układamy na niej bataty. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.
Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w grubą kostkę. Przygotowane mięso oprószmy pieprzem i słodką, mieloną papryką, delikatnie solimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy mięso i smażymy, często mieszając, do zrumienienia (około 10 minut). Pod koniec smażenia dodajemy cebulę. Sałatę wyjmujemy na sito, płuczemy pod bieżącą, zimną wodą, odstawiamy na kilka minut do osączenia. Teraz przygotowujemy sosik. Marchew myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki przeznaczone na sos mieszamy ze sobą... tyle. Prawda, że proste. Na półmisku (talerzu) układamy sałatę, następnie wykładamy upieczone bataty, usmażony filet z kurczaka z cebulką. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i polewamy sosem, odrobiną lub większą ilością, w zależności od preferencji. Smacznego.