Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to klasyczne połączenie, które zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach. Nikt nie wyobraża sobie chyba Wielkanocy bez tego dania. Choć sposoby jego przygotowania są różne, to warto wybrać wersję, która umożliwia podanie tej propozycji zarówno na ciepło, jak i na zimno – na przykład z deską wędlin.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22404
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14318
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4439
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43467
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 515
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22404
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14318
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4439
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43467
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 551
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 515
Składniki
Jabłka obierz ze skórek i gniazd nasiennych oraz pokrój w kostkę. Cebule obierz ze skórek i pokrój w dość szerokie plastry. Wykorzystasz je później, dlatego warto, żeby można było je łatwo wyłowić. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo. Dodaj tymianek, jabłka i cebulę. Wymieszaj całość. Przełóż do niego także kiełbasę, umieszczając ją jak najgłębiej pod płynem. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz kiełbasę przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ją z naczynia i ułóż na paterze.
Przygotuj sos chrzanowy. Na patelni rozgrzej masło. Przełóż cebulę z naczynia żaroodpornego na patelnię i podsmaż ją przez ok 3 minuty. Dopraw ją solą i pieprzem. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem, dopasowując jego ilość do indywidualnych upodobań. Dodaj mieszaninę do cebuli i wymieszaj. Krótko podgrzewaj wszystko razem, uważając na śmietanę. Sos przelej do sosjerki i podawaj osobno. Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym możesz podawać na ciepło lub zimno.