Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to klasyczne połączenie, które zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach. Nikt nie wyobraża sobie chyba Wielkanocy bez tego dania. Choć sposoby jego przygotowania są różne, to warto wybrać wersję, która umożliwia podanie tej propozycji zarówno na ciepło, jak i na zimno – na przykład z deską wędlin.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458716
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 674
Prosty i szybki w wykonaniu fit deser z chia z dowolnymi owocami to moja prop...
Odsłon: 1448
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 458716
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1741
Składniki
Jabłka obierz ze skórek i gniazd nasiennych oraz pokrój w kostkę. Cebule obierz ze skórek i pokrój w dość szerokie plastry. Wykorzystasz je później, dlatego warto, żeby można było je łatwo wyłowić. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo. Dodaj tymianek, jabłka i cebulę. Wymieszaj całość. Przełóż do niego także kiełbasę, umieszczając ją jak najgłębiej pod płynem. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz kiełbasę przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ją z naczynia i ułóż na paterze.
Przygotuj sos chrzanowy. Na patelni rozgrzej masło. Przełóż cebulę z naczynia żaroodpornego na patelnię i podsmaż ją przez ok 3 minuty. Dopraw ją solą i pieprzem. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem, dopasowując jego ilość do indywidualnych upodobań. Dodaj mieszaninę do cebuli i wymieszaj. Krótko podgrzewaj wszystko razem, uważając na śmietanę. Sos przelej do sosjerki i podawaj osobno. Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym możesz podawać na ciepło lub zimno.