Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biała kiełbasa zapiekana w sosie chrzanowym to klasyczne połączenie, które zajmuje szczególne miejsce w naszych sercach. Nikt nie wyobraża sobie chyba Wielkanocy bez tego dania. Choć sposoby jego przygotowania są różne, to warto wybrać wersję, która umożliwia podanie tej propozycji zarówno na ciepło, jak i na zimno – na przykład z deską wędlin.
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 73
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 167
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 952
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 248
Przepis dnia
Dorsz pieczony to szybki i prosty przepis na rybne danie, które sprawdzi się...
Odsłon: 5380
Składniki
Jabłka obierz ze skórek i gniazd nasiennych oraz pokrój w kostkę. Cebule obierz ze skórek i pokrój w dość szerokie plastry. Wykorzystasz je później, dlatego warto, żeby można było je łatwo wyłowić. Do naczynia żaroodpornego wlej piwo. Dodaj tymianek, jabłka i cebulę. Wymieszaj całość. Przełóż do niego także kiełbasę, umieszczając ją jak najgłębiej pod płynem. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza. Piecz kiełbasę przez 40 minut. Po tym czasie wyjmij ją z naczynia i ułóż na paterze.
Przygotuj sos chrzanowy. Na patelni rozgrzej masło. Przełóż cebulę z naczynia żaroodpornego na patelnię i podsmaż ją przez ok 3 minuty. Dopraw ją solą i pieprzem. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. W osobnej miseczce wymieszaj śmietanę z chrzanem, dopasowując jego ilość do indywidualnych upodobań. Dodaj mieszaninę do cebuli i wymieszaj. Krótko podgrzewaj wszystko razem, uważając na śmietanę. Sos przelej do sosjerki i podawaj osobno. Białą kiełbasę zapiekaną w sosie chrzanowym możesz podawać na ciepło lub zimno.