Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poznaj sprawdzony przepis na domowy bigos z mięsem, wędzonym boczkiem i kiełbasą. Pyszny, aromatyczny bigos z kapustą, grzybami, śliwkami.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 167
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4371
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11870
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6770
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5584
Składniki
Kapustę płuczemy i kroimy drobno. Przekładamy do garnka zalewamy wodą z namoczonych grzybów, dolewamy zwykłej wody w razie potrzeby tak żeby przykrła nam kapustę. Dodajemy liście laurowe pieprz i ziele angielskie. Gotujemy 30 minut.
W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy łopatkę pokrojoną w kostkę. Podsmażoną dodajemy do kapusty. Teraz podsmażamy boczek pokrojony w kostkę a następnie kiełbasę. I tak samo dodajemy do garnka z kapustą.
Na tłuszczu z boczku i kiełbasy podsmażamy cebulę pokrojoną drobno. Wcześniej namoczone grzyby kroimy i dodajemy do cebuli. Całość chwilę podsmażamy i przekładamy do garnka.
Na końcu dodajemy pokrojone suszone śliwki, koncentrat i resztę przypraw. Gotujemy na wolnym ogniu minimum 1.5 godziny. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Z każdym przygrzaniem bigos będzie smaczniejszy. Gotowe… Smacznego