Dania główne Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Ja użyłam kapusty słodkiej, ale można zastąpić kiszoną.
Kapustę drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, obrać opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, oraz pokruszone suszone grzyby. Dusić do momentu aż zmięknie kapusta, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów w puszcze (przecier jest zbyt kwaśny, chyba że ktoś ma domowy przecier pomidorowy jest łagodniejszy niż kupny).
Rybę (ja użyłam ok pięciu różnych), ugotować w małej ilości wody lub w parowarze (ja przygotowałam w parowarze) . W parowarze gotuje się ok 15 minut, więc myślę że gotując w wodzie niewiele dłużej. Wody nalać tak aby tylko przykryło rybę. Ugotowaną rybę pokroić na małe kawałeczki i dodać do miękkiej kapusty wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
Myślę że bigos doskonale będzie wszystkim smakował na świątecznym stole.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

fafiatko 29 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
To dla mnie nowosc, jestem bardzo ciekawa tego smaku, wiec na pewno sprobuje! Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 22 grudnia 2018Zgłoś do usunięcia
Ciekawy przepis,z rybą nigdy nie robiłam:)0 Kto głosował? | Odpowiedz