Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos postny z rybą

Bigos postny z rybą

Autor:

Przepisów i artykułów: 195 Ocena: 2039

Dodano:

Odsłon: 219

Przepis na bigos z rybą.

Składniki

  • 1 średnia kapusta słodka
  • ok 1kg filetów rybnych róznych
  • 1 puszka pomidorów
  • ok 50 ml oleju
  • sól, pieprz, biały pieprz, kminek mielony, przyprawa do ryb, pieprz cytrynowy, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina ostrej p
  • 1 średnia marchewka
  • 50 g suchych grzybów
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ja użyłam kapusty słodkiej, ale można zastąpić kiszoną.
    Kapustę drobno pokroić, lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Marchewkę, obrać opłukać zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić, dodać ziele angielskie i liść laurowy, oraz pokruszone suszone grzyby. Dusić do momentu aż zmięknie kapusta, co jakiś czas mieszając i podlewając wodą. Pod koniec duszenia dodać puszkę pomidorów w puszcze (przecier jest zbyt kwaśny, chyba że ktoś ma domowy przecier pomidorowy jest łagodniejszy niż kupny).
    Rybę (ja użyłam ok pięciu różnych), ugotować w małej ilości wody lub w parowarze (ja przygotowałam w parowarze) . W parowarze gotuje się ok 15 minut, więc myślę że gotując w wodzie niewiele dłużej. Wody nalać tak aby tylko przykryło rybę. Ugotowaną rybę pokroić na małe kawałeczki i dodać do miękkiej kapusty wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku.
    Myślę że bigos doskonale będzie wszystkim smakował na świątecznym stole.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 grudnia 2018 To dla mnie nowosc, jestem bardzo ciekawa tego smaku, wiec na pewno sprobuje! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 grudnia 2018 Ciekawy przepis,z rybą nigdy nie robiłam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń