Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos wegetariański z suszonymi śliwami i grzybami

Bigos wegetariański z suszonymi śliwami i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 665

Dodano:

Odsłon: 5178

danie wegetariańskie

Składniki

  • kapusta kiszona, ½ kg
  • cebula, 1 duża
  • pieczarki, 20 dag
  • suszone grzyby (np. borowiki), 20 g
  • suszone śliwy, 10 dag
  • koncentrat pomidorowy, 3 łyżeczki
  • czerwone wytrawne wino, 50 ml
  • czerwona papryka, ½ łyżeczki
  • ziele angielskie, 4 ziarenka
  • liść laurowy, 2 listki
  • pieprz
  • sól
  • maga
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bigos wegetariański z suszonymi śliwami i grzybami

Przygotowanie

  1. Kapustę kiszoną gotujemy z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy wcześniej namoczone (przez ok 12 godzin) i pokrojone suszone grzyby. Gotujemy do momentu aż kapusta będzie miękka (cierpliwości, może to bowiem potrwać nawet 2 godziny).

  2. Pokrojoną cebulę podsmażamy na oleju na złocisty kolor. Dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy przez ok 15-20 min. Kolejno dodajemy suszone śliwy, koncentrat pomidorowy, czerwone wytrawne wino i gotujemy dalej przez ok 5 min. Pod koniec dolewamy jeszcze ½ szklanki wody.

  3. Gdy kapusta jest już miękka, dodajemy przygotowane wcześniej, podsmażone pieczarki ze śliwami, przyprawiamy solą, pieprzem, magą, czerwoną papryką, mieszamy i zagotowujemy.

  4. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

stokrosz 05 maja 2010 Okazuje się, że bez mięsa też można smacznie zjeść :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń