Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos z sarniną i prawdziwkami

Bigos z sarniną i prawdziwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2120 Ocena: 47369

Dodano:

Odsłon: 4453

W ubiegłym roku bór obfitował w grzyby. Targaliśmy „tonami”, bo lubimy bujać się po lesie. Większość i tak rozdaliśmy, bo ileż można…ale samo zbieranie jest niesamowite. Lubimy też dziczyznę, więc postanowiliśmy spleść wszystko w jedno.

Składniki

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 500 g kapusty słodkiej
  • 500 g udźca z sarny
  • 300 g mrożonych prawdziwków
  • 500 ml zimnej wody (w razie potrzeby uzupełniamy)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • Przyprawy:
  • 1 cm kory cynamonu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1 gwiazdka anyżu
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę, lekko podsmażamy, dodajemy kapustę kiszoną i przyprawy (uprzednio zmielone). Zalewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 1 godzinę. Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę, posiekaną natkę, koncentrat pomidorowy, grzyby i dusimy na małym ogniu do miękkości słodkiej kapusty.
    Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń