Do góry

Dania główne Przepis na:

Bigos ze śliwkami i grzybami.

Bigos ze śliwkami i grzybami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1426 Ocena: 18417

Dodano:

Odsłon: 460

Bigos gotowany 4 dni, o smaku nie wspomnę. Warto poświęcić kilka dni żeby zjeść prawdziwy bigos, możemy zamiast pieczarek użyć leśnych suszonych grzybów.

Składniki

  • kapusta świeża 2 kg
  • kapusta kiszona 1,5 kg
  • kiełbasa śląska 55 dag
  • boczek wędzony 35 dag
  • szynka wieprzowa parzona 40 dag
  • domowa pasta rosołowa 3 łyżki
  • koncentrat pomidorowy 210 g
  • pieczarki 1 kg
  • śliwki Prezydent mrożone 4 szt.
  • świeży koper
  • lubczyk łodyżki
  • Przyprawy:
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • majeranek 2 łyżki
  • liście laurowe 5 listków
  • ziele angielskie 6 zgniecionych ziaren
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do garnka wlewamy wodę, tyle żeby zakryła szynkę. Gotujemy szynkę do miękkości, około 40 minut. Ugotowaną szynkę wyjmujemy, a do garnka wkładamy odciśniętą kapustę kiszoną. Gotujemy 2-3 godziny, podczas gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę ugotowaną szynkę. Bigos będziemy gotować 3-4 dni.

  2. Na drugi dzień szatkujemy kapustę świeżą. Będziemy gotować ją w większym oddzielnym garnku. Wkładamy do garnka poszatkowaną kapustę, wlewamy pół litra wody, dodajemy pokrojone pieczarki, kiełbaski śląskie i boczek wędzony oraz domową pastę rosołową, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie dodajemy zawartość gotowanego wcześniej garnka, z kiszoną kapustą. Dodajemy do garnka drobno pokrojone śliwki, łodyżki lubczyku i koper. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny, podczas gotowania często musimy mieszać całą zawartość garnka. I taką czynność wykonujemy przez kolejne 2 dni.

  3. Bigos im dłużej się gotuje wtedy jest smaczniejszy. W ostatnim dniu gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jak w poprzednich dniach. Ugotowany bigos możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami, lub tylko z pieczywem. Ale także możemy gorący bigos włożyć w wyparzone słoiki i za pasteryzować, lub ostudzony zamrozić. Z podanego przepisu wyszło 5 litrów bigosu.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 16 lutego 2018 Pysznie. Ja jednak tylko z grzybami leśnymi.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń