Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos gotowany 4 dni, o smaku nie wspomnę. Warto poświęcić kilka dni żeby zjeść prawdziwy bigos, możemy zamiast pieczarek użyć leśnych suszonych grzybów.
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 15
Od dzieciństwa bardzo lubię brukselkę, nawet tę na maksa rozgotowaną w zupie...
Odsłon: 15
Składniki
Do garnka wlewamy wodę, tyle żeby zakryła szynkę. Gotujemy szynkę do miękkości, około 40 minut. Ugotowaną szynkę wyjmujemy, a do garnka wkładamy odciśniętą kapustę kiszoną. Gotujemy 2-3 godziny, podczas gotowania dodajemy pokrojoną w kostkę ugotowaną szynkę. Bigos będziemy gotować 3-4 dni.
Na drugi dzień szatkujemy kapustę świeżą. Będziemy gotować ją w większym oddzielnym garnku. Wkładamy do garnka poszatkowaną kapustę, wlewamy pół litra wody, dodajemy pokrojone pieczarki, kiełbaski śląskie i boczek wędzony oraz domową pastę rosołową, gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu 2 godziny. Po tym czasie dodajemy zawartość gotowanego wcześniej garnka, z kiszoną kapustą. Dodajemy do garnka drobno pokrojone śliwki, łodyżki lubczyku i koper. Gotujemy na wolnym ogniu około 3 godziny, podczas gotowania często musimy mieszać całą zawartość garnka. I taką czynność wykonujemy przez kolejne 2 dni.
Bigos im dłużej się gotuje wtedy jest smaczniejszy. W ostatnim dniu gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jak w poprzednich dniach. Ugotowany bigos możemy podawać z ugotowanymi ziemniakami, lub tylko z pieczywem. Ale także możemy gorący bigos włożyć w wyparzone słoiki i za pasteryzować, lub ostudzony zamrozić. Z podanego przepisu wyszło 5 litrów bigosu. Smacznego!!!