Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bigos z świeżej/słodkiej kapusty z kiełbasą i łopatką.
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 204
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 335
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 204
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 335
Składniki
Łopatkę kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu/oleju lub smalcu/ i wrzucamy mięso. Podsmażamy do czasu aż się zrumieni. Dodajemy pokrojoną w małą kostkę cebulę a gdy stanie się szklista dodajemy pokrojoną kiełbasę i drobno posiekany czosnek. Podsmażamy ok. 5 min. W międzyczasie szatkujemy kapustę, przekładamy do dużego garnka i zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, solimy, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu. Po ok 10 min. gotowania do kapusty dodajemy zawartość patelni /mięso, kiełbasę, cebulę/, koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, mieszamy i powoli dusimy do czasu aż kapusta i mięso będą miękkie. Bigos możemy podawać od razu po przygotowaniu. Nadmiar gorącego bigosu możemy przełożyć do słoików, zakręcić i odłożyć do góry dnem do wystudzenia - gdy brakuje nam czasu lub pomysłu na obiad/kolację sięgamy po słoiczek i posiłek gotowy.