Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki schabowe w sosie cebulowym.

Bitki schabowe w sosie cebulowym.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1610 Ocena: 22960

Dodano:

Odsłon: 836

Bitki schabowe w sosie cebulowym podane z kluskami śląskimi i marynowanym ogórkiem.

Składniki

  • schab wieprzowy bez kości 1 kg (10 plasterków)
  • kluski śląskie
  • marynowane ogórki
  • suszona włoszczyzna 3 łyzki
  • pasta rosołowa (domowa) 1 łyżka
  • cebula 1 szt.
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 6 szt.
  • mąka do panierowania i zagęszczenia sosu
  • śmietana 30% 3-4 łyżki
  • pieprz czarny do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • czosnek do smaku
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Bitki schabowe w sosie cebulowym.

Przygotowanie

  1. Plastry schabu rozbijamy pięścią, posypujemy suszonym czosnkiem, pieprzami i solą, dobrze wcieramy. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc. W następnym dniu każdy plaster schabu obtaczamy w mące i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na lekko rumiany kolor. W między czasie gotujemy bulion warzywny z włoszczyzny, liśćmi laurowymi, zielem angielskim i pasty rosołowej. Usmażone plasterki schabu wkładamy do bulionu a na patelni smażymy pokrojoną w pół plastry cebulę. Cebulę smażymy do jej zeszklenia, usmażoną dodajemy do bulionu.

  2. Całość gotujemy kilkanaście minut, doprawiamy do smaku, zabielamy śmietaną i zagęszczamy mąką sos. Po zagęszczeniu sosu gotujemy jeszcze około 2 minut. W między czasie gotujemy wcześniej zrobione kluski śląskie. Gotowe plasterki schabu podajemy z kluskami śląskimi, sosem i ogóreczkami marynowanymi.

    Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń