Do góry

Dania główne Przepis na:

Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym

Bitki z szynki w sosie gryczano - warzywnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 945 Ocena: 24940

Dodano:

Odsłon: 2964

Propozycja na delikatne bitki wieprzowe w smacznym i aromatycznym sosie gryczano - warzywnym. Danie jest bezglutenowe, dzięki zastosowaniu mąki gryczanej, więc doskonale sprawdzi się dla osób, które nie tolerują tej mieszaniny białek roślinnych, ale nie tylko - polecam je Wszystkim :)

Składniki

  • szynka wieprzowa
  • 1 marchewka
  • 2 białe cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 1 niewielki kawałek świeżego lubczyku
  • mąka gryczana
  • olej rzepakowy do smażenia
  • PRZYPRAWY:
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 szczypta liści lubczyku
  • 1 szczypta cebuli suszonej
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 1 płaska łyżeczka cukru brzozowego
  • sól do smaku
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).

  2. Tak rozbite kawałki obtaczamy w mące gryczanej i smażymy je na oleju rzepakowym na złoty kolor.

  3. Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie ściągamy z powierzchni wody powstający "szum".

    Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny

    * zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego

  4. W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z mąki gryczanej i odstawiamy ją do ostygnięcia.

  5. Na oleju , na którym wcześniej smażyliśmy mięso. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.

  6. Korzeń lubczyku, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

    Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.

  7. Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do sosu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na sam koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i zagęszczamy sos zasmażką z mąki gryczanej, którą wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną zimnej wody. Całość zagotowujemy i gotowe!

  8. Bitki z szynki podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, puree ziemniaczanym, kluseczkami oraz z dodatkiem świeżej surówki.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Joanna116 28 stycznia 2015 Danie jest bardzo apetyczne :-). Muszę wypróbować zastosowanie mąki gryczanej wg Twojego przepisu zarówno do panierowania mięsa jak i zagęszczania sosu. Pozdrawiam serdecznie :-). Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń