Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Propozycja na delikatne bitki wieprzowe w smacznym i aromatycznym sosie gryczano - warzywnym. Danie jest bezglutenowe, dzięki zastosowaniu mąki gryczanej, więc doskonale sprawdzi się dla osób, które nie tolerują tej mieszaniny białek roślinnych, ale nie tylko - polecam je Wszystkim :)
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 999
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 640
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4074
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 72
Jeśli pistacje to twoja słabość, te pączki skradną twoje serca od pierwszego...
Odsłon: 999
Dwa blaty kakaowego ciasta biszkoptowego przełożonego kremem na bazie masła,...
Odsłon: 640
Roladki z kurczaka ze szpinakiem, mozzarellą i marchewką, to elegancki obiad,...
Odsłon: 4074
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym, to świetny pomysł na smaczny obiad...
Odsłon: 72
Składniki
Szynkę wieprzową oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu i błonek oraz dzielimy ją na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą (dzięki temu unikniemy rozpryskiwania i rozerwania się mięsa).
Tak rozbite kawałki obtaczamy w mące gryczanej i smażymy je na oleju rzepakowym na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączmy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W międzyczasie ściągamy z powierzchni wody powstający "szum". Gdy woda zacznie wrzeć dodajemy do niej przyprawy: cebulę suszoną, liście lubczyku, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek oraz łyżeczkę cukru brzozowego (ksylitolu)*. Wszystko gotujemy na małym ogniu przez około 0,5 godziny * zamiast cukru brzozowego możemy użyć cukru trzcinowego
W międzyczasie przygotowujemy zasmażkę z mąki gryczanej i odstawiamy ją do ostygnięcia.
Na oleju , na którym wcześniej smażyliśmy mięso. podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę.
Korzeń lubczyku, pietruszkę i marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie, gdy minie 0,5 godziny, kiedy mięso gotuje się z przyprawami, dodajemy do niego utarte warzywa i podsmażoną cebulkę. Wszystko dusimy na małym ogniu do momentu, aż mięso nabierze odpowiedniej miękkości.
Na 10 minut przed końcem duszenia dodajemy do sosu 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, a na sam koniec doprawiamy całość solą oraz pieprzem i zagęszczamy sos zasmażką z mąki gryczanej, którą wcześniej wymieszaliśmy z odrobiną zimnej wody. Całość zagotowujemy i gotowe!
Bitki z szynki podajemy z ulubionymi dodatkami: kaszą, puree ziemniaczanym, kluseczkami oraz z dodatkiem świeżej surówki. Życzę smacznego! :)