Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moje ulubione, szybkie danie
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33515
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 115
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 239
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 33515
Przepis na zrazy po warszawsku znalazłyśmy w książce Pawła Płaczka zatytułow...
Odsłon: 115
Deser dla prawdziwych łakomczuchów! Smażone ciasto jak na pączki nadziane bit...
Odsłon: 239
Składniki
ZACZYN: 4 dkg drożdży rozcieramy z 3 łyżkami cukru zalewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę maki. Całość odstawiamy na 15 min pod przykryciem. KURKI: cebulkę (1 sztukę) kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebulki dodajemy kurki (opakownie 250 g). Większe kroimy a małe zostawiamy w całości. Chwilę smażymy, poźniej podlewamy odrobiną wody i dusimy, ok. 5 min. WRACAMY DO ZACZYNU: dodajemy jajko, ciepłe mleko i tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Jeśli dodamy za dużo dolewamy wody. Ciasto odstawiamy i wracamy do kurek. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku i solimy. Pod koniec dolewamy smietanke (0,5 SZKLANki), Chwile gotujemy by zredukować. Bliny smażymy na oleju. Nakładamy kurki i posypujemy koperkiem.