Do góry

Dania główne Przepis na:

bliny gryczane z kurkami

bliny gryczane z kurkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 915

Dodano:

Odsłon: 10271

moje ulubione, szybkie danie

Składniki

  • mąka gryczana
  • drożdże 4g
  • jajko
  • mleko
  • cukier
  • woda
  • kurki
  • cebulka
  • masło
  • koperek
  • śmietanka
  • sól i pieprz
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. ZACZYN: 4 dkg drożdży rozcieramy z 3 łyżkami cukru zalewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę maki. Całość odstawiamy na 15 min pod przykryciem.
    KURKI: cebulkę (1 sztukę) kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebulki dodajemy kurki (opakownie 250 g). Większe kroimy a małe zostawiamy w całości. Chwilę smażymy, poźniej podlewamy odrobiną wody i dusimy, ok. 5 min.
    WRACAMY DO ZACZYNU: dodajemy jajko, ciepłe mleko i tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Jeśli dodamy za dużo dolewamy wody. Ciasto odstawiamy i wracamy do kurek.
    Dodajemy łyżkę posiekanego koperku i solimy. Pod koniec dolewamy smietanke (0,5 SZKLANki), Chwile gotujemy by zredukować.
    Bliny smażymy na oleju. Nakładamy kurki i posypujemy koperkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 07 września 2015 Słowiańskie pyszności ze smakowitymi grzybkami - palce lizać! :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń