Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
moje ulubione, szybkie danie
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2029
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2029
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i...
Odsłon: 263
Polecam.
Odsłon: 431
Składniki
ZACZYN: 4 dkg drożdży rozcieramy z 3 łyżkami cukru zalewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wsypujemy łyżkę maki. Całość odstawiamy na 15 min pod przykryciem. KURKI: cebulkę (1 sztukę) kroimy drobno i podsmażamy na maśle. Do podsmażonej cebulki dodajemy kurki (opakownie 250 g). Większe kroimy a małe zostawiamy w całości. Chwilę smażymy, poźniej podlewamy odrobiną wody i dusimy, ok. 5 min. WRACAMY DO ZACZYNU: dodajemy jajko, ciepłe mleko i tyle mąki by uzyskać konsystencję śmietany. Jeśli dodamy za dużo dolewamy wody. Ciasto odstawiamy i wracamy do kurek. Dodajemy łyżkę posiekanego koperku i solimy. Pod koniec dolewamy smietanke (0,5 SZKLANki), Chwile gotujemy by zredukować. Bliny smażymy na oleju. Nakładamy kurki i posypujemy koperkiem.