Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny żmudzkie to charakterystyczne danie kuchni litewskiej. Bliny wychodzą smaczne i pożywne. Z powodzeniem możesz je zaserwować na obiad jako samodzielne danie. Do przygotowania farszu użyj mięsa drobiowego lub wieprzowego, a także ulubionych ziół. Bliny podawaj na gorąco, posypane świeżym koperkiem i polane śmietanowym sosem.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2109
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3752
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2109
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5548
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5568
Składniki
Oczyść mięso, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Następnie ostudź i zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Do mięsnej masy dodaj drobno posiekaną i podsmażoną na maśle lub oleju cebulkę. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Wymieszaj masę ręką. Powinna być gładka i jednorodna.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ubij tłuczkiem na puree. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, dodaj mąkę, sól, pieprz i jajko, po czym dokładnie wymieszaj lub wyrób masę ręką. Nie przejmuj się, że ciasto będzie przywierało do rąk. Staraj się nie dodawać więcej mąki, ponieważ bliny mogą stać się twarde.
Dużą łyżką nabieraj porcje ziemniaczanej masy i układaj na posmarowanej olejem lub obsypanej mąką dłoni. W środek ziemniaczanego ciasta układaj porcje mięsnego farszu, złóż całość jak kartacze i lekko spłaszcz. Ułóż bliny na talerzu lub stolnicy posypanej mąką, a następnie przekładaj na patelnię z gorącym tłuszczem. Smaż bliny z obydwu stron na złoty kolor i podawaj gorące. Serwuj z gęstą śmietaną lub samodzielnie. Możesz posypać świeżym koperkiem.