Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bliny żmudzkie to charakterystyczne danie kuchni litewskiej. Bliny wychodzą smaczne i pożywne. Z powodzeniem możesz je zaserwować na obiad jako samodzielne danie. Do przygotowania farszu użyj mięsa drobiowego lub wieprzowego, a także ulubionych ziół. Bliny podawaj na gorąco, posypane świeżym koperkiem i polane śmietanowym sosem.
A może skusze was na inną wersję piersi z kurczaka aby nie były tylko tradycy...
Odsłon: 3525
Rewelacyjna marynata do piersi indyka. Lekko pikantna, przełamana nutą słodyc...
Odsłon: 8884
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 87
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1499
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 456
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1395
Szybkie, syte jednogarnkowe danie.
Odsłon: 87
Nie ważne jaka będzie pora dnia, zawsze jest dobry czas na chwilę przyjemnośc...
Odsłon: 1499
Smaczna , szybka i łatwa sałatka trzy składnikowa idealnie sprawdzi się na ró...
Odsłon: 456
Zupa meksykańska to bardzo szerokie pojęcie, pod którym kryje się najczęściej...
Odsłon: 1395
Składniki
Oczyść mięso, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem listka laurowego. Następnie ostudź i zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Do mięsnej masy dodaj drobno posiekaną i podsmażoną na maśle lub oleju cebulkę. Dopraw pieprzem, solą i majerankiem. Wymieszaj masę ręką. Powinna być gładka i jednorodna.
Obierz ziemniaki i pokrój w kostkę, ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedź i ubij tłuczkiem na puree. Gdy ziemniaki są jeszcze gorące, dodaj mąkę, sól, pieprz i jajko, po czym dokładnie wymieszaj lub wyrób masę ręką. Nie przejmuj się, że ciasto będzie przywierało do rąk. Staraj się nie dodawać więcej mąki, ponieważ bliny mogą stać się twarde.
Dużą łyżką nabieraj porcje ziemniaczanej masy i układaj na posmarowanej olejem lub obsypanej mąką dłoni. W środek ziemniaczanego ciasta układaj porcje mięsnego farszu, złóż całość jak kartacze i lekko spłaszcz. Ułóż bliny na talerzu lub stolnicy posypanej mąką, a następnie przekładaj na patelnię z gorącym tłuszczem. Smaż bliny z obydwu stron na złoty kolor i podawaj gorące. Serwuj z gęstą śmietaną lub samodzielnie. Możesz posypać świeżym koperkiem.
Przepisy Dania główne
Dania główne
POSTNY OBIAD (WEGETARIAŃSKI)
Dania główne
Pierogi z mięsem mielonym surowym
Dania główne
Filet z kurczaka z pieczarkami i białą kaszą gryczaną
Dania główne
Dorada z rusztu na grillowanych warzywach
POSTNY OBIAD (WEGETARIAŃSKI)
Klasyczny pomysł na obiad wegetariański lub postny stanowią jajka sadzone, k...
Odsłon: 56
Pierogi z mięsem mielonym surowym
Pierogi z mięsem są smakowite i pożywne. Do ich samodzielnego gotowania może...
Odsłon: 1158