Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bobem jest tak, że albo ktoś go uwielbia albo nienawidzi. Dla mnie bób, tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest pyszny! I wielofunkcyjny, czyli można go przyrządzić na wiele sposobów od sałatki po hummus z bobu, który też pojawi się na blogu! Pamiętam jak kiedyś zbierałam bób na działce mojego dziadka a potem gotowaliśmy go i jedliśmy z masłem. Dziadek bardzo lubił taki i ja też polubiłam ???? Dziś propozycja dla bobożerców jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Pozbawiony łupinki bób w lekko cytrynowym derssingu czy też sosie koperkowym sprawi, że hejterzy bobu oszaleją na jego punkcie!
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 676
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 27
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 197
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 50
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 228
Nic nowego, ale zawsze smacznego do niedzielnego lub powszedniego obiadu.
Odsłon: 363
Składniki
Najpierw bierzemy się za bób! Do gotującej się wody., której powinno być 2 razy więcej niż bobu wrzucamy naszego winowajcę i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Bób po wyjęciu z wody powinien dostać zmarszczek - jest już miękki ;) Po przestygnięciu zdejmujemy z niego łupinkę. Można nie ściągać - też jest jadalna ale lepiej wygląda i smakuje bez ;)
Pozostałe składniki wrzucamy do malaksera czy blendera i miksujemy na gładką masę. Warto posiekać z grubsza koperek i przecisnąć przez praskę czosnek, sos będzie bardziej gładki. Tak przygotowanym dressingiem polewamy bob, mieszamy by sos całkowicie oblepił każde ziarno bobu.