Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
bobem jest tak, że albo ktoś go uwielbia albo nienawidzi. Dla mnie bób, tak jak wszystkie warzywa strączkowe, jest pyszny! I wielofunkcyjny, czyli można go przyrządzić na wiele sposobów od sałatki po hummus z bobu, który też pojawi się na blogu! Pamiętam jak kiedyś zbierałam bób na działce mojego dziadka a potem gotowaliśmy go i jedliśmy z masłem. Dziadek bardzo lubił taki i ja też polubiłam ???? Dziś propozycja dla bobożerców jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie. Pozbawiony łupinki bób w lekko cytrynowym derssingu czy też sosie koperkowym sprawi, że hejterzy bobu oszaleją na jego punkcie!
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 133
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1604
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 349
Składniki
Najpierw bierzemy się za bób! Do gotującej się wody., której powinno być 2 razy więcej niż bobu wrzucamy naszego winowajcę i gotujemy około 8-10 minut. Odcedzamy. Bób po wyjęciu z wody powinien dostać zmarszczek - jest już miękki ;) Po przestygnięciu zdejmujemy z niego łupinkę. Można nie ściągać - też jest jadalna ale lepiej wygląda i smakuje bez ;)
Pozostałe składniki wrzucamy do malaksera czy blendera i miksujemy na gładką masę. Warto posiekać z grubsza koperek i przecisnąć przez praskę czosnek, sos będzie bardziej gładki. Tak przygotowanym dressingiem polewamy bob, mieszamy by sos całkowicie oblepił każde ziarno bobu.