Do góry

Dania główne Przepis na:

Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Przepis dnia 2019-02-16
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 7552

Dodano:

Odsłon: 22651

Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce.

    Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek.

    Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor.

    Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów.

    Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać.

    Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera.

    Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego Świetna zapiekanka, ślinka leci ;) Pycha, mniam :)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Paninadeser 02 lutego Kocham makaron i taką zapiekankę zjadłabym ze smakiem :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń