Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-02-2019
Bolońska zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 877
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 797
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 268
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 40
Składniki
Makaron ugotować all dente. Żółty ser zetrzeć na tarce. Na rozgrzanej patelni podsmażyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Kolejno dodać pieczarki pokrojone w plasterki i smażyć do momentu całkowitego odparowania wody z pieczarek. Dodać mięso mielone. Doprawić solą i pieprzem. Krótko podsmażyć do momentu, aż mięso straci swój "surowy-różowy" kolor. Na koniec wlać passatę pomidorową. Doprawić łyżeczką ziół prowansalskich. Zdjąć z ognia w momencie zagotowania się pomidorów. Do naczynia żaroodpornego przełożyć ugotowany makaron oraz połowę żółtego sera. Wymieszać. Następnie dodać przygotowane mięso mielone z sosem i ponownie wymieszać. Zapiekankę posypać pozostałą częścią sera. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 stopni przez około 30 minut. ( Do momentu, aż ser się zarumieni. Smacznego!