Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Galettes od wieków stanowią integralną część kuchni bretońskiej. We Francji najbardziej znana jest ich słodka wersja, podawana tam w święto Trzech Króli (galette des rois). W zależności od regionu stosuje się ciasto francuskie lub ciasto drożdżowe. W Bretanii najpopularniejsze galettes to cienkie naleśniki z mąki gryczanej w stylu crêpe, zwykle z pikantnym nadzieniem. Moja galette nadziewane jest serem morbier, pieczarkami duszonymi w śmietanie, konfiturą cebulową i suszoną szynką . Zwykle używam francuskich składników, ale oczywiście można je zastąpić innymi lub zmienić cały skład nadzienia w zależności od upodobań.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 990
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 46
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 107
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10329
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 110
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 990
Składniki
Kilka slów o skladnikach: *Morbier to francuski ser póltwardy, wytwarzany z mleka krowiego. Dojrzewa około 3 miesiecy. Pierwotnie robiono go tylko wtedy, gdy zabraklo mleka na krag sera comté (ok. 36 kg). Dolna polowe przyrzadzano z porannego mleka krowiego, nastepnie na powierzchnie posypywano lekka warstwe popiolu, aby chronic ser przed zarazkami i wysychaniem, a górna polowe przyrzadzano z wieczornego mleka i tak powstawal morbier z charakterystycznym czarnym paskiem posrodku, który nadaje serowi charakterystycznego wygladu ale nie ma zadnego wplywu na jego smak, który jest delikatnie owocowy z bardzo subtelną nuta kwaskowa. Do galettes mozna uzyc oczywiscie innego sera, ser morbier jest dostepny w Polsce, nie wiem w jakich sklepach, ale na pewno w internecie. Linki podalam na moim blogu. **Pieczarki w smietanie. Kazdy ma swój sposób na pieczarki w smietanie. Ja zwykle dusze je na masle z cebula, smietana i odrobina bialego wina. Wino nadaje im niepowtarzalnego smaku. ***Konfitura cebulowa. Przepis podalam tutaj: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-konfitura-z-cebuli,2017511,konhambos.html
W duzej misce dobrze wymieszac make gryczana, sól, roztrzepane jajka i zimna wode, a nastepnie dodac roztopione maslo. Ciasto musi byc gladkie i splywajace po lyzce. Nastepnie odstawiamy ciasto na 2 godziny w chlodne miejsce. W tym czasie przygotowujemy pieczarki i cebule. Nastepnie na patelnie wlac troche ciasta (nie za duzo - galettes musza byc cienkie). Poruszac patelnia tak, aby ciasto równomiernie rozlozylo sie na dnie patelni. Smazyc przez kilka minut, po obróceniu na druga strone zaczac nadziewanie od sera i pieczarek. Nadzienie ulozyc na srodku pozostawiajac wolne brzegi.
Na pieczarki nalozyc cebule a na koniec plasterek szynki. Gdy ser sie lekko roztopi zlozyc rogi galette.
Galette podawac z dowolna salata.