Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Długo szukałam sposobu na przyrządzenie brukselki bez typowej dla niej goryczki. W końcu znalazłam metodę, który gwarantuje smaczną brukselkę o niesamowitym aromacie, a przy tym bardzo szybko – brukselka z pieca jest gotowa w ciągu 25 minut i smakuje nawet tym, którzy przyrządzają ją w klasyczny sposób.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 822
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 152
Składniki
Rozgrzać piekarnik do 180° C. Oczyścić brukselki, podgrzać masło klarowane lub olej rzepakowy na patelni i usmażyć w nim brukselki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Pomarańczę umyć, obrać ze skórki i wycisnąć sok. Dodać do brukselki wraz z wyciśniętymi połówkami pomarańczy, resztą soku z pomarańczy i imbirem. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie piec w piekarniku przez co najmniej 15 minut. W międzyczasie obrócić brukselkę i dodać resztę soku pomarańczowego, jeśli to konieczne. Na koniec dodać trochę miodu.
Brukselkę podać np. z ziemniakami z kurkumą i jajkiem sadzonym.