Do góry

Dania główne Przepis na:

Burger z kurczakiem i karmelizowanym ananasem

Burger z kurczakiem i karmelizowanym ananasem

Autor:

Przepisów i artykułów: 75 Ocena: 207

Dodano:

Odsłon: 177

Słodka odmiana dla tradycyjnego burgera.

Składniki

  • Bułki (dowolne ulubione wersje)
  • Filet z kurczaka
  • Pomidor
  • Ser żółty
  • Rukola
  • Marchew
  • Keczup
  • Majonez (polecam majonez wegański - jest dużo mniej tłusty i mniej dominuje w potrawach)
  • Ananas z puszki
  • Masło
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Burger z kurczakiem i karmelizowanym ananasem

Przygotowanie

  1. Bułki kroimy na połówki i smarujemy cienko masłem. Opiekamy posmarowaną stronę na suchej patelni. Po czym jedną część smarujemy keczupem, a drugą majonezem.

  2. Na suchej patelni smażymy ananasa wyjętego z puszki. Nie odsączamy go, staramy się żeby był pokryty zalewą, która pod wpływem ciepła skarmelizuje się.

  3. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na połowę (jeden filet wystarczy na dwa burgery). Obtaczamy go w ulubionych przyprawach i smażymy.

  4. Na dolnej połowie bułki wykładamy rukolę, marchewkę w cienkich paskach (najłatwiej wykonać je obieraczką do warzyw) , ananasa, żółty ser, kurczaka i plasterki pomidora.

  5. Podajemy na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń