Do góry

Dania główne Przepis na:

Burgery domowe

Burgery domowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 4475

Dodano:

Odsłon: 2235

Nieraz przychodzi taki dzień, że ma się ochotę zjeść coś bardzo kalorycznego i nie do końca zdrowego... jak np. burgery, które ostatnio stały się bardzo popularne... Ja w takich sytuacjach staram się przygotować te pyszności sama, wtedy mam pełną kontrolę co tak naprawdę jem.

Składniki

  • Burgery wołowe (dobrej jakości) 4*100 g.
  • Bułki z sezamem 4 szt.
  • Ogórki konserwowe 3-4 sztuki
  • Cebula biała 1 szt.
  • Cebula czerwona 1 szt.
  • Pomidor 1-2 szt.
  • Ser topiony tostowy 4-6 szt.
  • Sałata 4-8 liści
  • Majonez 3-4 łyżki
  • Ketchup 3-4 łyżki
  • Masło do posmarowania bułki
  • Olek rzepakowy 2-3 łyżki
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy dodatki:

    Pomidora myjemy i kroimy w grube plastry.
    Ogórki konserwowe kroimy w paski.
    Cebule białą i czerwoną kroimy w krążki.
    Przygotowujemy sos mieszając ketchup z majonezem.
    Sałatę myjemy i rozrywamy jej liście.
    Bułki przekrawamy na pół.

  2. Następnie smażymy mięso na mocno rozgrzanej patelni, przez ok.3-5 minut z każdej strony. Usmażone mięso kładziemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

  3. Przygotowanie burgera.

    Dolną część bułki smarujemy sosem, następnie kładziemy warstwowo: liść sałaty, ser topiony, kawałek mięsa, ser topiony, (można pominąć, chociaż ja uwielbiam podwójny ser), cebulę białą i czerwoną, pomidor, ogórek konserwowy i na koniec jeszcze jeden liść sałaty, przykrywamy posmarowaną masłem górną częścią bułki.
    Tak przygotowane burgery wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok 5 min.

  4. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń