Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cacio e pepe to klasyczne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. W dosłownym tłumaczeniu nazwa dania oznacza „ser i pieprz”, a jego składniki to makaron spaghetti, owczy ser pecorino romano oraz świeżo mielony, czarny pieprz. Jedyny problem, który możesz mieć podczas wykonania dania, to sklejający się makaron, na którego ratunek przychodzi woda z gotowania makaronu. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz idealnie jednolitą i kremową konsystencję.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35701
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6009
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35701
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1207
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1757
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6009
        
        
                Składniki
Napełnij duży garnek wodą i postaw na dużym ogniu. Zagotuj wodę i dodaj 1-2 łyżeczki soli. Do wrzącej wody dosyp makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente. Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki.
Na małej patelni ustawionej na średnim ogniu dodaj ziarna pieprzu i upraż je, mieszając od czasu do czasu lub tylko do momentu, aż uwolnią aromat. Lekko ostudź, następnie przełóż do moździerza lub młynka do przypraw. Rozetrzyj lub zmiel ziarna pieprzu na grubo, z kilkoma drobniejszymi drobinkami.
Gdy makaron będzie gotowy, postaw durszlak nad metalową miską i odcedź makaron. Zostaw ok. 300 ml wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż z powrotem do garnka, wlej ok. 100 ml wody z jego gotowania. Wsyp ok. 40 g drobno startego sera oraz 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu. Energicznie wymieszaj (łyżką albo za pomocą szczypiec), aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dolej więcej gorącej wody i pozostały ser, po czym ponownie wymieszaj. Sos powinien wyglądać gładko i kremowo. Odstaw danie na kilka minut, aby makaron zdążył wchłonąć sos.
Przełóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem i serwuj od razu.