Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cacio e pepe to klasyczne danie kuchni włoskiej, które łączy w sobie prostotę przygotowania z bogactwem smaku. W dosłownym tłumaczeniu nazwa dania oznacza „ser i pieprz”, a jego składniki to makaron spaghetti, owczy ser pecorino romano oraz świeżo mielony, czarny pieprz. Jedyny problem, który możesz mieć podczas wykonania dania, to sklejający się makaron, na którego ratunek przychodzi woda z gotowania makaronu. Dzięki temu zabiegowi uzyskasz idealnie jednolitą i kremową konsystencję.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5270
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29595
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 206
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19191
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 916
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5270
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29595
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 206
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19191
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 916
Składniki
Napełnij duży garnek wodą i postaw na dużym ogniu. Zagotuj wodę i dodaj 1-2 łyżeczki soli. Do wrzącej wody dosyp makaron, zmniejsz ogień do średniego i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, aż makaron będzie al dente. Podczas gotowania makaronu zetrzyj ser na drobnych oczkach tarki.
Na małej patelni ustawionej na średnim ogniu dodaj ziarna pieprzu i upraż je, mieszając od czasu do czasu lub tylko do momentu, aż uwolnią aromat. Lekko ostudź, następnie przełóż do moździerza lub młynka do przypraw. Rozetrzyj lub zmiel ziarna pieprzu na grubo, z kilkoma drobniejszymi drobinkami.
Gdy makaron będzie gotowy, postaw durszlak nad metalową miską i odcedź makaron. Zostaw ok. 300 ml wody z gotowania makaronu. Makaron przełóż z powrotem do garnka, wlej ok. 100 ml wody z jego gotowania. Wsyp ok. 40 g drobno startego sera oraz 2 łyżeczki grubo mielonego pieprzu. Energicznie wymieszaj (łyżką albo za pomocą szczypiec), aby składniki dobrze się połączyły. Następnie dolej więcej gorącej wody i pozostały ser, po czym ponownie wymieszaj. Sos powinien wyglądać gładko i kremowo. Odstaw danie na kilka minut, aby makaron zdążył wchłonąć sos.
Przełóż makaron na talerze, posyp tartym parmezanem i serwuj od razu.