Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam przygotowywać pizzę więc często eksperymentuje z jej wyglądem. Dziś przygotowałam coś a la calzone inaczej.Wyszło przepyszne.
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3010
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 315
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2265
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 3010
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 659
Składniki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie i dodajemy cukier. Odstawiamy na ok. 5 minut. Do miski wsypujemy zaczyn, mąkę, sól i oliwę a następnie wyrabiamy dokładnie ciasto i odstawiamy na 30 minut. Na maśle podsmażamy chwilę pokrojoną drobno cebulę i dodajemy pieczarki pokrojone w paski oraz kiełbasę pokrojoną drobno. Smażymy jeszcze chwilę i doprawiamy sól oraz pieprz. Z ciasta wycinamy kółka o średnicy jaką tylko chcemy. Ja pomagałam sobie talerzem ( u mnie mniejszy deserowy). Placek smarujemy ketchupem (można też dodać sos pomidorowy) i układamy składniki. Dobrze by pieczarki i kiełbasa nie były gorące bo ciasto zaraz zmięknie. Na koniec posypujemy calzone inaczej garścią sera żółtego. Nakładamy drugi placek i dociskamy końce. Na górze smarujemy jajkiem, lekko nacinamy w taki sposób jak na zdjęciach i posypujemy oregano.