Do góry

Dania główne Przepis na:

Cannelloni z porem i brokułem

Cannelloni z porem i brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 1345

Dodano:

Odsłon: 3480

Czyli makaron z bogatym wnętrzem :) Cannelloni zawdzięcza swoją nazwę włoskiemu słowu, które oznacza „dużą rurę". Jego puste wnętrze wręcz błaga o wypełnienie farszem. Moja polsko-włoska wersja tej potrawy, łączy popularny, włoski makaron z powszechnie uprawianymi w Polsce warzywami: porem i brokułem.

Składniki

  • MAKARON: 12-16 rurek makaronu cannelloni
  • 2 łyżki oleju - do gotowania makaronu
  • masło - do wysmarowania naczynia do zapiekania
  • FARSZ: 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 duże pory - biała część + ok.5cm części jasnozielonej
  • 2 jaja - całe
  • 1 brokuł - korzeń do farszu, różyczki do zapieczenia z makaronem
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki bułki tartej - można użyć zamiennie lub po połowie z kaszą manną
  • przyprawy - u mnie 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • SOS SEROWY: 350ml wody
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 kostka sera topionego (100g)
  • 100g sera gorgonzola
  • 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - do zagęszczenia sosu
  • 1 mała różyczka brokuła - mocno rozdrobniona
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. FARSZ:

    Składniki na 4 porcje (po 3-4 rury każda). Co zostanie można zamrozić w lodówce i wykorzystać przy kolejnym obiedzie.

    Mięso mielone podsmażyć krótko na patelni, przełożyć do większego naczynia i odstawić do wystudzenia.

    Brokuła umyć, podzielić na małe różyczki - w razie potrzeby przekroić na pół. Korzeń i grubsze lodyżki pokroić w drobną kostkę.

    Różyczki obgotować we wrzącej, osolonej wodzie przez 2 min. - nie dłużej! Wyjąć łychą cedzakową, przepłukać zimną wodą - dla zachowania koloru - odcedzić i odłożyć do wykorzystania później.

    Do tej samej, wciąż wrzącej wody wrzucić drobno pokrojony korzeń brokuła. Gotować 4 minuty. Wyjąć, odcedzić na sitku, ostudzić. Wodę zachować, przyda się dalej.

    Pora umyć, pokroić w półplasterki i zblanszować przez chwilę na sitku w wodzie od gotowania brokuła. Odcedzić, odstawić do ostygnięcia. Woda nadal będzie potrzebna.

    Do mięsa mielonego dołożyć korzeń brokuła, por, bułkę tartą - łącznik i wypełniacz, ma na celu wchłaniać nadmiar wilgoci z farszu i trzymać jego konsystencję. Wbić 2 jaja i doprawić przyprawami i sosem sojowym. Wyrobić farsz ręką na jednolitą masę.

  2. MAKARON:

    Ponownie doprowadzić do wrzenia wodę od gotowania brokuła. Dodać oliwę i na wrzątek wrzucać makaron. Obgotować go przez 2 min. - nie dłużej!

    Wyjąć łychą cedzakową i wyłożyć na ściereczkę kuchenną - w ten sposób rurki nie będą się sklejały.

  3. SZYBKA WERSJA OBIADOWA:

    Farsz mięsny przygotować wieczorem dzień wcześniej - połączyć wszystko oprócz bułki tartej i jaj. Odstawić na noc pod przykryciem do lodówki - smaki się bardzo fajnie "przegryzą".

    Następnego dnia przed samym napychaniem rurek, dodać do farszu jaja i bułkę i dobrze wyrobić ręką. W ten sposób czas przyrządzania obiadu skraca się o połowę, a farsz można sobie przyrządzić z wyprzedzeniem w wolnej chwili.

  4. SOS SEROWY:

    Zagotować w rondelku wodę i rozpuścić w niej kostkę rosołową. Dokładać stopniowo kawałki sera topionego i mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami wywaru i dolać do rondelka. Ser gorgonzola drobno pokruszyć - jeśli da radę to zetrzeć na dużych oczkach tarki - i dodać do sosu. Opcjonalnie dołożyć podrobioną różyczkę brokuła.

    Wszystko chwilę pogotować. Sosu wyjdzie sporo, ale to dobrze - musi go być dość dużo aby dobrze pokrył rury makaronu przy zapiekaniu.

  5. ZAPIEKANIE:

    Naczynie kamionkowe do zapiekania - u mnie 4 małe sztuki, każde na 3-4 rurki - wysmarować masłem. Makaron napychać farszem - używam mini łyżeczki. Cannelloni układać w naczyniu, przekładając je różyczkami brokuła aby się nie sklejał podczas pieczenia. Zalać sosem, tak aby cały makaron był dokładnie przykryty.

    Piec do miękkości w nagrzanym do 200C piekarniku ok 20-25 min. Miękkość makaronu sprawdzać widelcem.

  6. Pan Mąż ochrzcił rury "prawdziwym męskim żarciem" i brzuszysko głaszcze z zadowolenia, gdy na stole ta wersja cannelloni ląduje. Wiecznie suszy mi głowę aby rury jak najszybciej powtórzyć :)

    Mięcho, sos - i facet zadowolony! A przy okazji przemyca się trochę zdrowego warzywka w postaci brokuła i pora :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń