Do góry

Dania główne Przepis na:

Canneloni a la bolognese

Canneloni a la bolognese

Autor:

Przepisów i artykułów: 46 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 3016

Mało kto wie, że danie uważane w Polsce za typowo włoskie, tak naprawdę we Włoszech jest... mało znane.Mowa o spaghetti po bolońsku. Tradycyjnie sos boloński podaje się z makaronem tagliatelle. W Polsce jednak sos boloński jest dodawany nie tylko do spaghetti, ale także na przykład, do canneloni.

Składniki

  • Kilka rurek canneloni
  • 0,5 - 0,7 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego z łopatki)
  • 1-2 średnie cebule
  • kilka pieczarek
  • 1 papryka
  • 1 puszka pomidorów w zalewie i 1 łyżka pasty pomidorowej
  • sól, pieprz, paryka słodka i ostra, zioła prowansalskie
  • sos beszamelowy: 2 łyżki masła
  • mąka, mleko
  • ser żółty
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulkę pokroić w kostkę, podsmażyć na masełku, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, podsmażyć kilka minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać mięso mielone i dusić ok. 8-10 minut, przyprawić. Pomidorki z puszki przełożyć do miski, dodać łyżkę pasty pomidorowej i zblendować. Do sosu można dodać czosnek i zioła do smaku (np. bazylię). Tak przygotowany sos dodać do mięsa i zagotować.

  2. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać mąkę i dokładnie wymieszać, aż sos będzie gęsty. Następnie dolewać zimnego mleka, do uzyskania jednolitej konsystencji i zdjąć z palnika.

  3. Rurki canneloni nadziać przygotowanym sosem mięsnym i włożyć do naczynia żaroodpornego. Jeśli zostanie nam sos, wylać go do naczynia. Górę potrawy posmarować sosem beszamelowym. Przykryć naczynie i włożyć do pieca. Piec 20 minut pod przykryciem w temperaturze 200 stopni, po tym czasie dodać na wierz ser żółty i zapiekać ok. 15 minut, bez przykrycia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń