Do góry

Dania główne Przepis na:

Cebule zapiekane z serem feta

Cebule zapiekane z serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 955 Ocena: 17939

Dodano:

Odsłon: 10454

Danie z kuchni greckiej. W oryginalnym przepisie zapieka się cebulę czerwoną

Składniki

  • 800 g cebuli
  • 500 g ziemniaków pokrojonych w plasterki
  • pół szklanki bulionu warzywnego
  • pół łyżeczki szuszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 250 g sera feta
  • 50 g płatków migdałowych
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cebule zapiekane z serem feta

Przygotowanie

  1. Cebule obrałem, większe pokroiłem na ćwiartki, małe na połówki. Lekko rozsunąłem warstwy cebuli. Ziemniaki opłukałem, ułożyłem je w naczyniu żaroodpornym na przemian z cebulą. Zalałem bulionem, skropiłem oliwą i posypałem tymiankiem. Przykryłem folią aluminiową, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C.. Gdy warzywa były miękkie, zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni C. , zdjąłem folię, posypałem pokruszoną fetą oraz płatkami migdałów. Piekłem 15 minut, aż migdały się zrumieniły. Podałem z oliwkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 26 listopada 2015 Świetny pomysł. Z przyjemnoscią wypróbuję :D

8 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń