Do góry

Dania główne Przepis na:

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe gajowego)

Cencioni boscaiola (płatki makaronowe gajowego)

Autor:

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 4522

Dodano:

Odsłon: 1657

Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.

Składniki

  • ok. 40 dag makaronu (użyłem makaronu cencioni - wytłaczanych listków z dodatkiem szpinaku i karczochów, ale mogą być małe muszel
  • łyżka masła
  • ok. 15 dag drobno pokrojonej pancetty (użyłem polskiego wędzonego, surowego boczku)
  • ok. 15 dag grzybów leśnych (tu podgrzybki)
  • ok. 250 ml słodkiej śmietany 18%
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • garść startego parmezanu
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Cencioni boscaiola (płatki makaronowe gajowego)

Przygotowanie

  1. Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente.
    Użyłem (prezent z Włoch) makaronu cencioni w kształcie zielonych listków.

  2. Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek.
    Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.

  3. Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu.
    Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.

  4. Kiedy sos zredukuje się do połowy dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści.
    Przełóż odcedzony makaron do miski i
    wymieszaj z sosem.
    Podawaj z czerwonym winem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń