Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19901
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 496
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 533
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6949
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243616
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19901
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 496
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 533
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6949
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1243616
Składniki
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente. Użyłem (prezent z Włoch) makaronu cencioni w kształcie zielonych listków.
Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.
Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu. Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.
Kiedy sos zredukuje się do połowy dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści. Przełóż odcedzony makaron do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj z czerwonym winem.