Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5582
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54214
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 544
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5582
 
         
         
                Składniki
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente. Użyłem (prezent z Włoch) makaronu cencioni w kształcie zielonych listków.
Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.
Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu. Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.
Kiedy sos zredukuje się do połowy dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści. Przełóż odcedzony makaron do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj z czerwonym winem.