Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Makaron cencioni - wytłaczane listki - z leśnymi grzybami i pancettą. Danie z północy Włoch, ponieważ w składzie zawiera masło zamiast oliwy.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 65
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 221
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 65
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3313
Składniki
Makaron ugotuj wg przepisu na opakowaniu - al dente. Użyłem (prezent z Włoch) makaronu cencioni w kształcie zielonych listków.
Drobno pokrojony boczek podsmaż na maśle. Kiedy się zrumieni dodaj pokrojone w cienkie plasterki oczyszczone grzyby i zgnieciony, posiekany czosnek. Podsmaż ok. 3 - 4 minuty.
Dodaj śmietanę i dość sporo pieprzu. Smaż na małym ogniu, aż śmietanka zacznie gęstnieć.
Kiedy sos zredukuje się do połowy dodaj starty parmezan i gotuj jeszcze, aż ser się rozpuści. Przełóż odcedzony makaron do miski i wymieszaj z sosem. Podawaj z czerwonym winem.