Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wiele odmian chaczapuri, które pochodzą z różnych regionów Gruzji. Przygotowaliśmy przepis na najbardziej znaną potrawę, czyli wersję adżaruli w kształcie łódki. Możesz ją spotkać w restauracjach na całym świecie, ale jeszcze lepiej, przygotować ją samodzielnie w domu.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 259
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 559
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 482
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 856
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 112932
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 259
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 559
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 482
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 856
Składniki
Mąkę pszenną przesiej do dużej miski. Wsyp suche drożdże, sól, cukier i olej. Wymieszaj składniki. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Ugniatając ciasto, dodawaj powoli wodę w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły. Wyrabiaj przez około 5 minut.
Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i miękkie. Uformuj kulę, podsyp ją delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Teraz przełóż ciasto na blat, podziel na cztery równe części. Uformuj z nich łódkę. Najlepiej najpierw zrobić prostokąt i zawijać boki do środka. Zlep końce. Wnętrze każdej łódki wypełnij żółtym startym serem. Tak zostaw do drugiego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni bez termoobiegu. Włóż chaczapuri i piecz przez 15 minut. Po tym czasie na wierzch każdego placka wbij jajko. Ponownie umieść chaczapuri w piekarniku jeszcze na około 4-5 minut, aby jajka się ścięły. Podawaj gorące.