Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest wiele odmian chaczapuri, które pochodzą z różnych regionów Gruzji. Przygotowaliśmy przepis na najbardziej znaną potrawę, czyli wersję adżaruli w kształcie łódki. Możesz ją spotkać w restauracjach na całym świecie, ale jeszcze lepiej, przygotować ją samodzielnie w domu.
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5110
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 142
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 1011
To już najwyższy czas na przygotowanie tego pysznego likieru bu cieszyć się s...
Odsłon: 5110
Ketchup z dyni jest smaczny i zdrowy, ma ładny pomarańczowy kolor. Możemy go...
Odsłon: 142
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 57
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 1011
Składniki
Mąkę pszenną przesiej do dużej miski. Wsyp suche drożdże, sól, cukier i olej. Wymieszaj składniki. Wodę podgrzej, aby była ciepła, ale nie gorąca. Ugniatając ciasto, dodawaj powoli wodę w taki sposób, aby wszystkie składniki się połączyły. Wyrabiaj przez około 5 minut.
Ciasto powinno być elastyczne, gładkie i miękkie. Uformuj kulę, podsyp ją delikatnie mąką i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Teraz przełóż ciasto na blat, podziel na cztery równe części. Uformuj z nich łódkę. Najlepiej najpierw zrobić prostokąt i zawijać boki do środka. Zlep końce. Wnętrze każdej łódki wypełnij żółtym startym serem. Tak zostaw do drugiego wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 230 stopni bez termoobiegu. Włóż chaczapuri i piecz przez 15 minut. Po tym czasie na wierzch każdego placka wbij jajko. Ponownie umieść chaczapuri w piekarniku jeszcze na około 4-5 minut, aby jajka się ścięły. Podawaj gorące.