Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to potrawa kuchni gruzińskiej i chaczapuri można smażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Jak na pierwszy raz jestem zadowolona z efektu, nie wiem czy dokładnie moje chaczapuri jest gruzińskie bo nie znam kuchni gruzińskiej ale było smaczne i na pewno będę robić inne wersje. Najlepiej smakuje na gorąco gdy wierzch jest chrupiący a środek miękki z ciągnącym serem.
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 275
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 762
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2036
Składniki
Drożdże wymieszać z cukrem. Mleko i kefir o temperaturze pokojowej wymieszać z olejem, wlać do drożdży i ponownie wymieszać. Cały ten płyn wlać do masy robota z hakiem i wsypać mąkę a potem wyrobić ciasto. Oprószyć je mąką i zostawić do wyrośnięcia zakryte ściereczką.
Gdy ciasto rośnie mozzarellę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, szpinak posiekać i razem z serem typu feta umieścić w misce i dokładnie połączyć składniki. Nadzienie podzielić na 5 części i uformować kulki. Gdy ciasto wyrośnie ponownie wyrobić, podzielić tak jak nadzienie na 5 części a potem z każdej uformować kulkę. Można kulki rozwałkować walkiem lub po prostu za pomocą dłoni uformować placki.
Na środku umieścić kulkę nadzienia i dobrze zlepić ciasto u góry, odwrócić je i dłońmi uformować okrągły placek uważając aby ciasto nie pękło. Chaczapuri smażyć z obu stron na patelni z odrobiną oleju na złoto brązowy kolor aż ciasto będzie usmażone. ( Można upiec w piekarniku ). Podawać na gorąco.