Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejne gruzińskie danie...troszkę podobne do pierogów z mięsem. Cechą charakterystyczną jest rosół, który powstaje podczas gotowania chinkali. Najpierw odgryzamy kawałek spodu, wypijamy rosół i jemy do "ogonka" (resztę wyrzucamy). Gorąco polecamy.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5628
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1108
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12217
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1535
Składniki
Mięso i cebulę kroimy, mieszamy. Dodajemy zieleninę i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę doprawiamy ostrą papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Mięso wyrabiamy z wodą (tyle ile mięso wchłonie, konsystencja ma być jednak zwarta). Z mąki, soli, jajka i gorącej wody przygotowujemy ciasto. Rozwałkujemy na grubość ok. 2 mm, dużą szklanką ( u nas kieliszkiem do Martini) wykrawamy krążki. Na środek każdego kładziemy po łyżce farszu. Brzegi ciasta zbieramy w falbankę, tak aby powstała szczelna sakiewka. Zebrane brzegi skręcamy i nieco przyciskamy, tak aby nie rozkleiły się podczas gotowania. Chinkali wrzucamy do odsolonego wrzątku, mieszamy chwilę drewnianą łyżką, tak aby nie przywarły do dna. Gotujemy 5 min od wypłynięcia na powierzchnię wody.