Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9961
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11539
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 548
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9961
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1153
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11539
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 548
Składniki
Cebulę obieramy i siekamy w małe, równej wielkości kawałki. Z boczku pozbywamy się niechcianych rzeczy typu chrząstki, kostki itp. Kroimy w prostokątne plasterki. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy torebkę kaszy. Gotujemy 10 min pod przykryciem.
Po 10 min gotowania, kasza powinna być już wyraźnie miękka. Nie przejmujcie się jeśli na opakowaniu jest napisane 15 min, gdyż będziemy jeszcze ją smażyć. Kaszę należy odcedzić, ostudzić, można przelać chłodną wodą na durszlaku. Na rozgrzanej, głębokiej patelni dodajemy łyżkę oliwy, po czym wrzucamy boczek. Gdy boczek lekko się zarumieni, będzie złocisty, wrzucamy cebulę i wszystko razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i przyprawiamy. Wszystko mieszamy i smażymy przez kolejne parę minut na małym ogniu.
Na oddzielnej bądź umytej patelni, usmażyć jajko sadzone. Pilnować, żeby nie przywarło czy się nie przypaliło. Podać na kaszy. Smacznego. :)