Do góry

Dania główne Przepis na:

Chłopski garnek

Chłopski garnek

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 582

Dodano:

Odsłon: 3483

Danie jednogarnkowe - chłopskie, swojskie, pożywne. Idealne na ponure dni jak ten oraz na zastrzyk solidnej energii przed pracą. Polecam.

Składniki

  • 100g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 plastry boczku
  • 1 duża cebula
  • Przyprawy(wstaw swoje ulubione) np. papryka ostra, papryka słodka, rozmaryn, sól, pieprz itp.
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chłopski garnek

Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy w małe, równej wielkości kawałki. Z boczku pozbywamy się niechcianych rzeczy typu chrząstki, kostki itp. Kroimy w prostokątne plasterki. Do garnka z wrzątkiem wrzucamy torebkę kaszy. Gotujemy 10 min pod przykryciem.

  2. Po 10 min gotowania, kasza powinna być już wyraźnie miękka. Nie przejmujcie się jeśli na opakowaniu jest napisane 15 min, gdyż będziemy jeszcze ją smażyć. Kaszę należy odcedzić, ostudzić, można przelać chłodną wodą na durszlaku. Na rozgrzanej, głębokiej patelni dodajemy łyżkę oliwy, po czym wrzucamy boczek. Gdy boczek lekko się zarumieni, będzie złocisty, wrzucamy cebulę i wszystko razem mieszamy. Smażymy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy kaszę i przyprawiamy. Wszystko mieszamy i smażymy przez kolejne parę minut na małym ogniu.

  3. Na oddzielnej bądź umytej patelni, usmażyć jajko sadzone. Pilnować, żeby nie przywarło czy się nie przypaliło. Podać na kaszy. Smacznego. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń