Chłopski garnek z młodej kapusty to świetne danie dla całej rodziny. Przygotowałam je z młodych warzyw jakie zaczynamy mieć w ogrodzie więc danie smakuje jeszcze lepiej. Jest bardzo proste w przygotowaniu i może to być obiad na 2 dni.
Chłopski garnek z młodej kapusty
Składniki
- jedna mała główka młodej kapusty
- ok 6 -7młodych ziemniaków
- dwie laski kiełbasy u mnie podwawelska
- papryka u mnie 3 rodzaje po połowie
- 1cebula
- 1 mała cukinia
- ok 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- świeży koper
- ok 2 szklanki bulionu lub woda
Składniki
- jedna mała główka młodej kapusty
- ok 6 -7młodych ziemniaków
- dwie laski kiełbasy u mnie podwawelska
- papryka u mnie 3 rodzaje po połowie
- 1cebula
- 1 mała cukinia
- ok 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- świeży koper
- ok 2 szklanki bulionu lub woda

Etapy przygotowania
Kapustę szatkuję i odstawiam. Cebulę kroję na mniejsze kawałki a kiełbasę w kostkę lub półtalarki. Na wyższej patelni lub w garnku podsmażam cebulę z kiełbasą. Można dodać również czosnek. Do kiełbasy dodaję papryki oraz cukinię drobniej pokrojoną. Wszystko razem mieszam i podsmażam jeszcze kilka minut. Dodaję poszatkowaną kapustę i jeszcze chwilę podsmażam. Kapusta zaraz zmniejszy swoją objętość. Gdy wszystkie składniki się podsmażą dodaję bulion oraz pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Bulionu nie może być za dużo. Niech pokryje on wszystkie składniki.

Tak przygotowane danie dusimy do miękkości składników. Szczególnie sprawdzamy miękkość ziemniaków. W połowie duszenia dodajemy do chłopskiego garnka przecier pomidorowy. Możemy dodać również kilka łyżek ketchupu. Dodaję również przyprawy. U mnie to sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany. Na koniec dodajemy do dania świeży koper czy pietruszkę. Danie jest gotowe.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 64
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 64



Składniki
- jedna mała główka młodej kapusty
- ok 6 -7młodych ziemniaków
- dwie laski kiełbasy u mnie podwawelska
- papryka u mnie 3 rodzaje po połowie
- 1cebula
- 1 mała cukinia
- ok 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
- świeży koper
- ok 2 szklanki bulionu lub woda
Kapustę szatkuję i odstawiam. Cebulę kroję na mniejsze kawałki a kiełbasę w kostkę lub półtalarki. Na wyższej patelni lub w garnku podsmażam cebulę z kiełbasą. Można dodać również czosnek. Do kiełbasy dodaję papryki oraz cukinię drobniej pokrojoną. Wszystko razem mieszam i podsmażam jeszcze kilka minut. Dodaję poszatkowaną kapustę i jeszcze chwilę podsmażam. Kapusta zaraz zmniejszy swoją objętość. Gdy wszystkie składniki się podsmażą dodaję bulion oraz pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Bulionu nie może być za dużo. Niech pokryje on wszystkie składniki.
Tak przygotowane danie dusimy do miękkości składników. Szczególnie sprawdzamy miękkość ziemniaków. W połowie duszenia dodajemy do chłopskiego garnka przecier pomidorowy. Możemy dodać również kilka łyżek ketchupu. Dodaję również przyprawy. U mnie to sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany. Na koniec dodajemy do dania świeży koper czy pietruszkę. Danie jest gotowe.
Super jedzonko :)
Mniam mniam pyszności takie jedzonko 👍