Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chow mein to popularne danie kuchni kantońskiej. To aromatyczna potrawa składająca się z mięsa wieprzowego, makaronu jajecznego i warzyw.
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1851
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 597
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1953
Polecam.
Odsłon: 394
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 1851
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 597
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1953
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pozostaw go do wyschnięcia na durszlaku.
Wieprzowinę pokrój na kawałki.
W osobnej miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do mięsa. Włóż do niej mięso i dokładnie wymieszaj. Odłóż na bok.
Z kiełków fasoli odetnij górę i dół.
Grzyby pokrój plastry. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki marynaty do grzybów. Połącz je ze sobą i odłóż na bok.
Zieloną cebulę, papryczkę chili i szczypiorek pokrój w paseczki o długości ok. 5 cm.
W misce połącz ze sobą 2 łyżki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczkę ciemnego sosu sojowego, 1 łyżkę sosu ostrygowego, 1 łyżeczkę cukru. Wymieszaj i odstaw.
W woku rozgrzej 3 łyżki oleju. Przełóż do niego makaron i mieszaj przez 30 sekund do odparowania pozostałości wody.
Zmniejsz ogień do średniego i smaż makaron, przekrzywiając wok, przez ok 1-2 minuty, do delikatnego zrumienienia. Odwróć makaron i dodaj kolejną łyżkę oleju. Smaż przez kolejne 2 minuty, do chrupkości. Zdejmij go z ognia i odłóż na bok.
Do woka włóż wieprzowinę, zwiększ ogień i dodaj ostatnie 2 łyżki oleju. Smaż przez 30 sekund, odwróć mięso i kontynuuj gotowanie przez następne pół minuty. Zdejmij mięso.
Włóż do woka grzyby shitake i podsmażaj je przez 30 sekund. Przesuń je na brzeg patelni, a na środek włóż kiełki fasoli i chili. Smaż znowu przez 30 sekund, a następnie z powrotem wrzuć mięso.
Wlej przygotowany wcześniej sos. Wymieszaj i dodaj wino ryżowe. Następnie wlej bulion. Zmniejsz ogień do średniego. Wok przykryj pokrywką i trzymaj do zagotowania.
W miseczce wymieszaj łyżkę skrobi z 2 łyżkami wody. Wymieszaj i dodaj do woka. Mieszaj do zgęstnienia.
Na patelnię włóż szczypiorek i zieloną cebulkę. Wymieszaj i wyłącz ogień.
Gotowy sos przelej na makaron.
Chow mein podawaj na ciepło.