Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla wielbicieli fast food'ów. Z przepisu na ciasto które podam wyjdzie jedna okrągła forma. Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły mi dwie formy 1 litrowe.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 465
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 183
Składniki
Ciasto: Do miski kruszyny drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mieszamy do momentu rozpuszczenia. Zalewamy połowa wody i odstawiamy na ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy mąkę, resztę wody, szczyptę soli i oliwę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniataniu ciasto do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. godzine. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z miski i dzielimy na dwie częśc (jedna trochę mniejsza od drugiej). Formujemy dolną część ciasta na okrągły placek tak by pokrył dno i boki.
Szykujemy dodatki (najlepiej w czasie gdy ciasto nam odpoczywa:). Mięso podsmażany na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Cebulę kroimy w kostkę, a ogórki w plasterki. Zaczynamy: na dno układamy mięso, po czym smarujemy je keczupem i musztardą.
Na keczup i musztardę kładziemy pokrojoną cebulę.
Następnie na cebuli ładują ogórki:)
I na sam koniec wędruje ser.
Teraz z drugiego kawałka ciasta tego mniejszego formujemy okrągły brzeg. Przykrywamy całość (nadmiar ciasta odcinamy) i mocno zlepiamy po bokach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżka mleka. Pieczemy ok 30-40 min w piekarniku nagrzanym do 200-220 stopni.
Mniam :)
Aż ślinka leci :D
Więc smacznego :)