Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z cukinią to pyszna przekąska czy też samodzielne danie obiadowe, szczególnie na upalne dni. Jest lekkie, aromatyczne i mocno serowe, z dwoma rodzajami sera – parmezanem i feta, dzięki czemu całość jest dobrze słona i lekko pikantna. Chrupiące brzegi ciasta sprawiają, że chce się sięgnąć po następny placek!
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 249
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28701
Pyszna tarta z owocami lata to radość dla oczu i rozkosz dla podniebienia! :)
Odsłon: 249
Przepis dnia
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 28701
Składniki
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pokrój je na 4 równe części. Przełóż je na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj je równomiernie widelcem.
Na plackach rozsmaruj równomiernie serek śmietankowy, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Posyp wszystko połową parmezanu, a następnie pokruszonym serem feta.
Cukinie umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Skrop je oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj do pokrycia.
Plasterki cukinii ułóż na wierzchu i posyp je drugą połową parmezanu.
Zawiń brzegi ciasta francuskiego do wewnątrz, tworząc wypukłą obwódkę wokół. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj mieszaniną brzegi ciasta. Posyp je makiem i sezamem.
Ciasto francuskie z cukinią wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz na środkowej półce przez 45-55 minut.
Danie wyjmij i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.