Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie z cukinią to pyszna przekąska czy też samodzielne danie obiadowe, szczególnie na upalne dni. Jest lekkie, aromatyczne i mocno serowe, z dwoma rodzajami sera – parmezanem i feta, dzięki czemu całość jest dobrze słona i lekko pikantna. Chrupiące brzegi ciasta sprawiają, że chce się sięgnąć po następny placek!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5864
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5283
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5864
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1328
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12614
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5283
Składniki
Arkusz ciasta francuskiego rozwiń i pokrój je na 4 równe części. Przełóż je na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj je równomiernie widelcem.
Na plackach rozsmaruj równomiernie serek śmietankowy, pozostawiając ok. 3 cm wolnej przestrzeni na brzegach. Posyp wszystko połową parmezanu, a następnie pokruszonym serem feta.
Cukinie umyj i pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Skrop je oliwą z oliwek, a następnie dopraw solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wymieszaj do pokrycia.
Plasterki cukinii ułóż na wierzchu i posyp je drugą połową parmezanu.
Zawiń brzegi ciasta francuskiego do wewnątrz, tworząc wypukłą obwódkę wokół. W miseczce wymieszaj jajko z mlekiem i posmaruj mieszaniną brzegi ciasta. Posyp je makiem i sezamem.
Ciasto francuskie z cukinią wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Celsjusza i piecz na środkowej półce przez 45-55 minut.
Danie wyjmij i pozostaw na 15 minut w temperaturze pokojowej przed podaniem.