Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Twix to wariacja na temat słynnego batonika przygotowana na bazie domowej masy karmelowej.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4868
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10815
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6209
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5378
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13130
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4868
Składniki
Połącz wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, pokrojone w kostkę). Energicznie zagnieć na jednolitą, gładką masę masę. Podziel ją na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na dwa blaty o grubości około 1 cm. Ponakłuwaj je widelcem, by nie wybrzuszły się w trakcie pieczenia.
Ułóż blaty ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż blaty się zarumienią.
Gdy blaty ciasta przestygną, odkrój ich brzegi – tak, aby je wyrównać, a jednocześnie uzyskać wąskie paski ciasta. Zmień je w malakserze na proszek.
Nalej mleko i śmietanę kremówkę do rondla lub głębokiej patelni z grubym, nieprzywierającym dnem. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i sól. Wymieszaj. Podgrzej mieszaninę, doprowadzając ją do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj mieszaninę przez około 2-3 godziny, co pewien czas (niezbyt często) mieszając. Gdy całość zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru, w mieszaj do masy okruszki ciasta.
Przełóż tężejącą masą blaty kruchego ciasta. Oblej ciasto z wierzchu polewą z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej ze śmietaną kremówką.
Schłodź ciasto w lodówce. Jeśli chcesz możesz dodatkowo je udekorować, np. robiąc na powierzchni polewy rysunek z lukru albo roztopionej czekolady mlecznej.