Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Twix to wariacja na temat słynnego batonika przygotowana na bazie domowej masy karmelowej.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1465
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1672
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1465
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1465
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1658
Składniki
Połącz wszystkie składniki na kruche ciasto (masło, pokrojone w kostkę). Energicznie zagnieć na jednolitą, gładką masę masę. Podziel ją na dwie części. Owiń folią spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
Rozwałkuj schłodzone ciasto na dwa blaty o grubości około 1 cm. Ponakłuwaj je widelcem, by nie wybrzuszły się w trakcie pieczenia.
Ułóż blaty ciasta na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 20 minut - aż blaty się zarumienią.
Gdy blaty ciasta przestygną, odkrój ich brzegi – tak, aby je wyrównać, a jednocześnie uzyskać wąskie paski ciasta. Zmień je w malakserze na proszek.
Nalej mleko i śmietanę kremówkę do rondla lub głębokiej patelni z grubym, nieprzywierającym dnem. Dodaj cukier, ekstrakt z wanilii i sól. Wymieszaj. Podgrzej mieszaninę, doprowadzając ją do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum. Gotuj mieszaninę przez około 2-3 godziny, co pewien czas (niezbyt często) mieszając. Gdy całość zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru, w mieszaj do masy okruszki ciasta.
Przełóż tężejącą masą blaty kruchego ciasta. Oblej ciasto z wierzchu polewą z czekolady roztopionej w kąpieli wodnej i wymieszanej ze śmietaną kremówką.
Schłodź ciasto w lodówce. Jeśli chcesz możesz dodatkowo je udekorować, np. robiąc na powierzchni polewy rysunek z lukru albo roztopionej czekolady mlecznej.