Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cielęcina dość rzadko gości w naszym codziennym menu, jest trudno dostępna i nie czarujmy się, dość droga. Szkoda, bo jest wartościowa i doskonale nadaje się też dla dzieci. Delikatna potrawka z dodatkiem warzyw i brukselki, w jasnym sosie koperkowym to propozycja na smaczny duszony obiad, doskonale komponuje się z gotowanym na sypko ryżem czy kaszą. Jest pyszna!
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 135
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 135
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 149
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 91
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 184
Składniki
1. Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie pokroić na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz por, podsmażyć kilka minut, aż mięso zbieleje, mieszać od czasu do czasu, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę oraz pietruszkę i brukselki, wsypać mrożony groszek, całość podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
2. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje. Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem.