Dania główne Przepis na:
Cielęcina z brukselką


Przepisów i artykułów: 33 Ocena: 529
Dodano: 29.01.2018
Odsłon: 3130
Składniki
- 80 dag cielęciny bez kości
- 20 dag brukselki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 łyżki mrożonego groszku
- 10 dag zielonej fasolki szparagowej
- 2 cebule
- Mały kawałek pora
- 1 ząbek czosnku
- 800 ml domowego bulionu mięsnego
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- Sól morska do smaku
- Świeżo mielony biały pieprz do smaku
- Gałka muszkatołowa mielona do smaku
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 1 pęczek świeżego koperku
- 3 łyżki oliwy z chili
3-4 os. | 30 min | łatwe | drogie |
Przygotowanie
-
1. Cielęcinę w kawałku umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć startą skórką z cytryny, gałką, solą oraz pieprzu, włożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie pokroić na kawałki,włożyć do garnka, podlać olejem z chili, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną cebulę oraz por, podsmażyć kilka minut, aż mięso zbieleje, mieszać od czasu do czasu, dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, fasolę oraz pietruszkę i brukselki, wsypać mrożony groszek, całość podlać bulionem i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut. -
2. W trakcie duszenia doprawić do smaku solą oraz pieprzem, pod koniec gotowania wlać zawiesinę z mąki pszennej rozrobioną z niewielką ilością wody, oraz wsypać posiekany koperek, gotować całość jeszcze 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Podawać z gotowaną kaszą jęczmienną, gryczaną lub na sypko z ryżem.
Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 29 stycznia 2018Zgłoś do usunięcia
wiosną mi zapachniało:)0 Kto głosował? | Odpowiedz