Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak usmażyć idealnie cienkie naleśniki? Efekt zależy od kilku czynników – właściwej proporcji składników, ich prawidłowego połączenia, odpowiednio rozgrzanej patelni…Jeśli masz doświadczenie w smażeniu naleśników, ale nigdy nie wychodzą cienkie, zmień trzy rzeczy: zrób trochę rzadsze ciasto, schłodź je przed smażeniem i zmniejsz porcję ciasta na jeden naleśnik.
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 125
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 141
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 128
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 125
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 141
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 128
Składniki
Wbij do miski jajka i roztrzep. Dodaj mleko i wodę gazowaną. Połącz z jajkami. Przesiej do miski mąkę i wymieszaj dokładnie (trzepaczką lub – krótko – mikserem) – tak, by w cieście nie było grudek.
Dodaj do ciasta sól, a jeśli planujesz podać naleśniki ze słodkim farszem, dodaj także cukier. Ponownie wymieszaj.
Dodaj do ciasta sól, a jeśli planujesz podać naleśniki ze słodkim farszem, dodaj także cukier. Ponownie wymieszaj.
Na palniku o średniej mocy rozgrzej patelnię z nieprzywierającym dnem (najlepiej płaską patelnię naleśnikową). Roztop na niej niewielką ilość masła klarowanego i rozprowadź je, manewrując patelnią w ręku.
Wylej na patelnię porcję ciasta (niepełną chochlę) i kolistym ruchem rozlej je po całej powierzchni. Smaż 2-3 minuty. Na drugą stronę przewróć naleśnik w momencie, gdy ciasto z łatwością będzie się odklejać od brzegów patelni. Po przewróceniu smaż jeszcze 1-2 minuty.
Wysmaż w powyższy sposób całe ciasto naleśnikowe. Naleśniki układaj w stertę na odwróconym do góry dnem talerzu. Podczas smażenia co pewien czas (co 3-4 naleśniki) dodaj na patelnię odrobinę masła klarowanego.