Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia caprese jest inspirowana tradycyjną, włoską przekąską o trzech kolorach. Soczyste połówki grillowanej cukinii zwieńczone świeżą mozzarellą, dojrzałymi na słońcu pomidorami i bazylią, to szybka i łatwa przystawka, którą pokochają wszyscy. Cukinia caprese świetnie smakuje na ciepło – wprost z piekarnika, lecz zachwyci także jako element zimnego bufetu.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 31
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 31
Składniki
Umyj cukinię, przetnij wzdłuż na pół oraz odetnij fragment ze spodu warzywa, by połówki cukinii się nie turlały i można było na niej stabilnie położyć dodatki. Jeśli warzywa mają duże nasiona, usuń je za pomocą łyżeczki. Natrzyj górną część cukinii czosnkiem. Kolejny krok zależy od twoich preferencji. Cukinię możesz ugotować w wodzie, na parze, grillować na patelni lub upiec w piekarniku. Jeśli cukinia ma być lekkostrawna – gotuj ją w osolonej wodzie przez około 5-7 minut. Możesz także obsmażyć ją na patelni na łyżce oliwy lub podpiec w piecu przez 10 minut w 200°C.
Pokrój mozarellę i pomidory w plasterki i rozłóż je naprzemiennie na cukinii przygotowanej cukinii. Wymieszaj oliwę z octem balsamicznym i oregano i polej otrzymają marynatą.
Ułóż cukinie na czarnej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 190°C i zapiekaj około 3-5 minut. Cukinię caprese podawaj udekorowaną listkami świeżej bazylii i posypaną czarnym, mielonym pieprzem.