Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami to świetny pomysł dla wegetarian i nie tylko. Danie jest pyszne, pożywne i sycące, idealne na obiad lub kolację. Cukinię można faszerować ulubionymi składnikami i tworzyć różne smakowe kombinacje.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1445
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8239
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 176
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4273
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1445
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8239
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 176
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4273
Składniki
Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Miąższ z dwóch cukinii drobno siekamy, pozostały miąższ nie będzie nam potrzebny. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczakch. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją połową szklanki wrzącej wody, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut, gotową kaszę mieszamy.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, całość łaczymy i dusimy około 5 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw dodajemy kaszę kuskus oraz pomidory z puszki, wszystko podsmażamy przez około 3 minuty, często mieszając. Pod koniec smażenia farsz doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.
Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut, po tym czasie cukinie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.