Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami to świetny pomysł dla wegetarian i nie tylko. Danie jest pyszne, pożywne i sycące, idealne na obiad lub kolację. Cukinię można faszerować ulubionymi składnikami i tworzyć różne smakowe kombinacje.
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 26
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28843
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 54
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33530
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2480
Przepis na leniwe pierogi dyniowe czyli kluski z twarogu, dyni hokkaido, mąki...
Odsłon: 26
Prażucha to pyszne, tradycyjne danie kuchni polskiej, sprawdzi się jako dodat...
Odsłon: 28843
Dziś moja ulubiona śniadaniowa zupka mocy SOPA PRIMITIVA z ziół i warzyw z ma...
Odsłon: 54
Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...
Odsłon: 187
Przepis dnia
Schab po cygańsku to pyszny i fajny pomysł na obiad. Bardzo często go przygot...
Odsłon: 33530
Schab gotowany w aromatycznym bulionie z dużą ilością ziół to propozycja dla...
Odsłon: 2480
Składniki
Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Miąższ z dwóch cukinii drobno siekamy, pozostały miąższ nie będzie nam potrzebny. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczakch. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją połową szklanki wrzącej wody, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut, gotową kaszę mieszamy.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, całość łaczymy i dusimy około 5 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw dodajemy kaszę kuskus oraz pomidory z puszki, wszystko podsmażamy przez około 3 minuty, często mieszając. Pod koniec smażenia farsz doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.
Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut, po tym czasie cukinie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.