Do góry

Dania główne Przepis na:

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2387

Dodano:

Odsłon: 848

Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami to świetny pomysł dla wegetarian i nie tylko. Danie jest pyszne, pożywne i sycące, idealne na obiad lub kolację. Cukinię można faszerować ulubionymi składnikami i tworzyć różne smakowe kombinacje.

Składniki

  • 3 średnie cukinie
  • 5-6 pieczarek
  • 1 czerwona papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus ( szklanka 250 ml )
  • olej do smażenia
  • 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach
  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • czarny pieprz
  • sól
3-4 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami

Przygotowanie

  1. Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Miąższ z dwóch cukinii drobno siekamy, pozostały miąższ nie będzie nam potrzebny. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczakch. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę.

  2. Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją połową szklanki wrzącej wody, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut, gotową kaszę mieszamy.

  3. Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, całość łaczymy i dusimy około 5 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw dodajemy kaszę kuskus oraz pomidory z puszki, wszystko podsmażamy przez około 3 minuty, często mieszając. Pod koniec smażenia farsz doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.

  4. Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut, po tym czasie cukinie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker 20 sierpnia Uwielbiamy tak przyrządzoną cukinię - świetny przepis! A my polecamy nasz dzisiejszy artykuł, w którym piszemy właśnie o faszerowanych warzywach :) Tutaj link do lektury: https://bit.ly/3kbX1DI

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń