Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinia faszerowana kaszą kuskus i warzywami to świetny pomysł dla wegetarian i nie tylko. Danie jest pyszne, pożywne i sycące, idealne na obiad lub kolację. Cukinię można faszerować ulubionymi składnikami i tworzyć różne smakowe kombinacje.
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 87
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 84
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3852
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 104
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 943
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 384
Pomysł na danie do ryżu,, ziemniaków czy makaronu. Jak kto woli. Bardzo prost...
Odsłon: 87
U mnie też już powoli czuć świąteczną aurę. :) Proponuję przekąskę ze śledzia...
Odsłon: 84
Karp moczony w mleku i cebuli to przepis, dzięki któremu ryba będzie bardziej...
Odsłon: 3852
Biały sos podstawowy stanowi bazę dla licznych wariantów sosów. Do bazy możem...
Odsłon: 104
Lekki i puszysty sernik a do tego łatwy i prosty w przygotowaniu.
Odsłon: 943
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 384
Składniki
Z cukinii odcinamy końcówki i przekrawamy je wzdłuż na pół, łyżeczką wydrążamy środki tak aby powstały łódeczki. Miąższ z dwóch cukinii drobno siekamy, pozostały miąższ nie będzie nam potrzebny. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczakch. Czerwoną cebulę drobno siekamy. Czerwoną paprykę kroimy w małą kostkę.
Kaszę kuskus wsypujemy do miski i zalewamy ją połową szklanki wrzącej wody, miskę przykrywamy talerzem i odstawiamy na 5 minut, gotową kaszę mieszamy.
Na patelnię z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy starte pieczarki i wszystko chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy posiekany miąższ z cukinii, pokrojoną paprykę oraz odsączoną z zalewy kukurydzę, całość łaczymy i dusimy około 5 minut, do momentu aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw dodajemy kaszę kuskus oraz pomidory z puszki, wszystko podsmażamy przez około 3 minuty, często mieszając. Pod koniec smażenia farsz doprawiamy suszoną bazylią, oregano, solą oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.
Połówki cukinii układamy w żaroodpornym naczyniu i nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem. Tak przygotowane cukinie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy 20 minut, po tym czasie cukinie posypujemy startym żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.