Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinię najchętniej faszerujemy mielonym mięsem. Tym razem wychodzimy naprzeciw wegetarianom i proponujemy cukinię nadziewaną kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcesz uzyskać danie wegańskie, zastąp żółty ser bułką tartą, a masło oliwą. Cukinię możesz zaserwować samodzielnie lub polać ją pomidorowym sosem, uzyskasz smaczne i sycące danie dla całej rodziny.
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8388
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6710
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4604
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327111
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8388
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 6710
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 4604
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1327111
Składniki
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie, odlej wodę i pozostaw ją w garnku.
Umyj cukinię, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne (nie będą potrzebne) i nieco miąższu, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Z cukinii powinny powstać zgrabne łódeczki. Oczyść pieczarki i pokrój w półplasterki lub kostkę. Poszatkuj obraną cebulę i ząbki czosnku.
Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i podsmaż chwilę, by stała się błyszcząca. Dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i duś pod przykryciem ok.15 minut. Dodaj do warzyw ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie farsz.
Ułóż łódeczki cukinii na dużej, czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż farsz do środka cukinii i posyp wierzch startym serem. Wstaw blachę do pieca na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Cukinię z kaszą jaglaną podawaj na gorąco, prosto z piekarnika.