Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinię najchętniej faszerujemy mielonym mięsem. Tym razem wychodzimy naprzeciw wegetarianom i proponujemy cukinię nadziewaną kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcesz uzyskać danie wegańskie, zastąp żółty ser bułką tartą, a masło oliwą. Cukinię możesz zaserwować samodzielnie lub polać ją pomidorowym sosem, uzyskasz smaczne i sycące danie dla całej rodziny.
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17692
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15387
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5965
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9117
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17692
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1797
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 15387
Imprezowe paszteciki z wędliną i ogórkiem są wyjątkową, pyszną i orzeźwiającą...
Odsłon: 5965
To tradycyjny sernik. Delikatny smak cytryny i jeszcze smak czarnej porzeczki...
Odsłon: 9117
Składniki
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie, odlej wodę i pozostaw ją w garnku.
Umyj cukinię, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne (nie będą potrzebne) i nieco miąższu, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Z cukinii powinny powstać zgrabne łódeczki. Oczyść pieczarki i pokrój w półplasterki lub kostkę. Poszatkuj obraną cebulę i ząbki czosnku.
Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i podsmaż chwilę, by stała się błyszcząca. Dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i duś pod przykryciem ok.15 minut. Dodaj do warzyw ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie farsz.
Ułóż łódeczki cukinii na dużej, czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż farsz do środka cukinii i posyp wierzch startym serem. Wstaw blachę do pieca na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Cukinię z kaszą jaglaną podawaj na gorąco, prosto z piekarnika.