Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cukinię najchętniej faszerujemy mielonym mięsem. Tym razem wychodzimy naprzeciw wegetarianom i proponujemy cukinię nadziewaną kaszą jaglaną i pieczarkami. Jeśli chcesz uzyskać danie wegańskie, zastąp żółty ser bułką tartą, a masło oliwą. Cukinię możesz zaserwować samodzielnie lub polać ją pomidorowym sosem, uzyskasz smaczne i sycące danie dla całej rodziny.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118869
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8754
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2626
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118869
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8754
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2626
Składniki
Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie, odlej wodę i pozostaw ją w garnku.
Umyj cukinię, osusz i przetnij wzdłuż na pół. Za pomocą łyżki wydrąż gniazda nasienne (nie będą potrzebne) i nieco miąższu, a następnie pokrój go w drobną kostkę. Z cukinii powinny powstać zgrabne łódeczki. Oczyść pieczarki i pokrój w półplasterki lub kostkę. Poszatkuj obraną cebulę i ząbki czosnku.
Na patelni rozpuść masło lub rozgrzej oliwę, wrzuć cebulkę i podsmaż chwilę, by stała się błyszcząca. Dodaj pieczarki, dopraw solą oraz pieprzem i podsmażaj kilka minut. Następnie dodaj posiekany czosnek i duś pod przykryciem ok.15 minut. Dodaj do warzyw ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie farsz.
Ułóż łódeczki cukinii na dużej, czarnej blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyłóż farsz do środka cukinii i posyp wierzch startym serem. Wstaw blachę do pieca na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Cukinię z kaszą jaglaną podawaj na gorąco, prosto z piekarnika.