Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i czosnkiem, podawane z sosem pomidorowym. Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest formowanie i lepienie. Znalazłam na YouTube filmik, który dokładnie prezentuje tę technikę ale oczywiście można je lepić jak nasze pierogi, bo nie wygląd tylko smak jest tutaj najważniejszy.
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15530
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Do ostygniętych ziemniaków dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pecorino, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane listki mięty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 8 cm (najlepiej metalową obręczą), łyżką nakładać sporą porcję farszu i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Culurgiones wrzucać na wrzątek, gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem pomidorowym, posypane tartym serem pecorino.