Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i czosnkiem, podawane z sosem pomidorowym. Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest formowanie i lepienie. Znalazłam na YouTube filmik, który dokładnie prezentuje tę technikę ale oczywiście można je lepić jak nasze pierogi, bo nie wygląd tylko smak jest tutaj najważniejszy.
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 23
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 527
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 107
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Postny barszcz na zakwasie i czerwonym winie o intensywnym kolorze.
Odsłon: 23
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 527
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 107
Przepis dnia
Smaki Grecji!
Odsłon: 537
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Do ostygniętych ziemniaków dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pecorino, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane listki mięty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 8 cm (najlepiej metalową obręczą), łyżką nakładać sporą porcję farszu i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Culurgiones wrzucać na wrzątek, gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem pomidorowym, posypane tartym serem pecorino.