Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierogi z Sardynii, z ziemniakami i serem pecorino, doprawione świeżą miętą i czosnkiem, podawane z sosem pomidorowym. Najtrudniejszym etapem ich przygotowania jest formowanie i lepienie. Znalazłam na YouTube filmik, który dokładnie prezentuje tę technikę ale oczywiście można je lepić jak nasze pierogi, bo nie wygląd tylko smak jest tutaj najważniejszy.
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1768
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 40
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 173
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3120
Ziemniaki po bacowsku to proste danie, które jest jednocześnie niezwykle pysz...
Odsłon: 1768
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 40
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 173
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 3120
Składniki
Ziemniaki obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, utłuc lub przepuścić przez praskę. Ostudzić.
Połączyć wszystkie składniki ciasta. Zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić na około pół godziny.
Do ostygniętych ziemniaków dodać starty na tarce o drobnych oczkach ser pecorino, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekane listki mięty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na grubość ok 2 mm. Wycinać kółka o średnicy ok 8 cm (najlepiej metalową obręczą), łyżką nakładać sporą porcję farszu i lepić pierogi.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać szczyptę soli. Culurgiones wrzucać na wrzątek, gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać z sosem pomidorowym, posypane tartym serem pecorino.