Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Curry to danie szybkie w przygotowaniu, a bardzo smaczne i pożywne. Można samemu skomponować mieszankę przypraw, ale można się też posiłkować gotową przyprawą curry. Zwłaszcza wtedy, gdy nie mamy zbyt dużo czasu albo chcemy zmęczone po pracy zminimalizować czas stania przy kuchni, a rodzinie jednak zaserwować coś smacznego. Curry w takim wypadku sprawdzi się świetnie. Orientalny smak odmieni tradycyjne polskie smaki.
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 441
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 28
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 441
Tym razem zapraszam na pyszny boczek rolowany, roladę z boczku. Jest pyszna,...
Odsłon: 101
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 28
Składniki
Indyka kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie curry ( ok 2 łyżki ) i odstawiamy ( jak jest czas ) na 1 godzinę do lodówki
Na patelni typu wok rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso mieszając aby kawałki obsmażyły się z każdej strony. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Podsmażone mięso zalewamy passatą i mleczkiem kokosowym. Dodajemy pociętą w paski paprykę i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdyby płyn odparowywał możemy dodać nieco wody w ramach uzupełnienia. Całość dusimy ok 30 minut
Po tym czasie dodajemy odsączoną kukurydzę i jeszcze chwilę gotujemy
Na koniec doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem
Podajemy np z ryżem posypane świeżą natką kolendry