Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na curry, który moja angielska koleżanka nazwała "Polish curry", mówiąc swojemu mężowi, co u mnie jadła. Polskie curry odniosła do sposobu, w jaki tę potrawę przygotowałam. Osobiście nie lubię szumowin z kurczaka, które są zauważalne w sosie, jeśli wrzucimy surowe mięso do sosu. Ja smażę oddzielnie kurczaka i dodaję do sosu lub smażę kurczaka najpierw, a potem włączam składniki sosu. W tym przepisie kurczak bez przypraw, bo sos jest dosyć ostry, a lepiej nie przesadzać, a koleżanka nie lubi ostrych curry. Ten bardzo jej smakował. Koleżanki mąż miał obiadzik z curry na wynos i jemu też baaaardzo smakował. Zapraszam.
Nóż i deska do krojenia, tarka do jarzyn, blender, patelnia lub wok, łyżeczka, łyżka, naczynie z miarką, waga
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12496
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4998
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...
Odsłon: 12496
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4998
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 82
Składniki
Ryż sypiemy do naczynia, który będzie miarką dla odmierzania proporcji wody. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą i wsypujemy do garnka. Odmierzamy 1,5 miarki wody w stosunku do miarki ryżu. Dodajemy kardamon i szczyptę soli i nastawiamy na gotowanie na najmniejszym palniku na najmniejszym ogniu pod przykryciem. Kiedy woda zostanie wchłonięta przez ryż, wyłączamy gaz i zapominamy o ryżu, a skupiamy się na sosie.
Kiedy ryż się gotuje, pierś z kurczaka kroimy w niedużą kostkę i smażymy na dużym ogniu bardzo krótko -5 minut energicznie mieszając.
Składamy do naczynia usmażonego kurczaka i zajmujemy się sosem: obieramy czosnek i imbir, kroimy na drobno czosnek na desce, imbir trzemy na drobnej tarce do jarzyn, s papryczki chili oczyszczamy z gniazd, kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy na 2 łyżki oleju i smażymy 1-2 minuty. Dodajemy przyprawy: chili w proszku, cynamon, kardamon i smażymy następną minutę. Redukujemy na najmniejszy gaz na czas blendowania pomidorów i cebuli.
Cebulę obieramy i kroimy niedbale w kostkę. Pomidory myjemy i razem z cebulą blendujemy na pastę. Dodajemy do patelni.
Doprowadzamy do zagotowania ma dużym ogniu, a następnie smażymy na średnim ogniu, aby sos się redukował. Będzie gotowy do następnego etapu, kiedy sos zacznie wytwarzać charakterystyczne "kraterki", które będą wtryskiwać na wszystkie strony. Wyławiamy kardamon w tym momencie. Przypominam o ryżu w tym momencie.
Sos przenosimy do blendera i blendujemy na gładką masę. Wykładamy znów na patelnię i podgrzewamy. Kozieradkę rozprowadzamy w niewielkiej ilości mleka kokosowego i dodajemy do sosu (inaczej będą grudki w sosie). Dodajemy resztę mleka.
Dodajemy śmietanę i dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy cytryną i miodem.
Dodajemy kurczaka i doprowadzamy do wrzenia.
Ryż wykładamy do naczynia i przykrywamy całym sosem, kładąc porcje na talerze.
Można też ryż kłaść na osobne talerzyki i w dowolny sposób zaaranżować sos curry.