Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na leniwy, wakacyjny weekend ;-)
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5008
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 395
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5008
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 395
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Składniki
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Solimy, dodajemy pastę curry oraz posiekany imbir i czosnek. Dokładnie mieszamy (tak, aby pasta pokryła kurczaka) i odstawiamy na pół godziny.
Kalafiora dzielimy na różyczki odcinając twarde części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczki pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
W dużym rondlu (lub w woku) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka (wraz z przyprawami) i smażymy kilka minut. Dodajemy kalafiora, mleko kokosowe i dusimy aż kalafior zmięknie (ok 15 min).
Dodajemy sok z limonki i ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną papryczką chili. Smacznego III ;-)
Jeżeli nie mamy gotowej pasty curry, możemy przygotować ją samodzielnie: mieszamy ze sobą po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i kardamonu oraz po kopiastej łyżeczce imbiru i kolendry, dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i ze dwie szczypty cynamonu.