Do góry

Dania główne Przepis na:

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 2046

Dodano:

Odsłon: 903

Idealne danie na leniwy, wakacyjny weekend ;-)

Składniki

  • pierś z kurczaka - 2 szt.
  • kalafior - 1 szt. (średni)
  • żółta pasta z curry - 2 łyżki
  • imbir - 3-4 cm
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • mleko kokosowe - 1 puszka 400 g
  • olej - 4-5 łyżek
  • limonka - 1 szt.
  • sól
  • cebula - 2 szt.
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Curry z kurczakiem i kalafiorem

Przygotowanie

  1. Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Solimy, dodajemy pastę curry oraz posiekany imbir i czosnek. Dokładnie mieszamy (tak, aby pasta pokryła kurczaka) i odstawiamy na pół godziny.

  2. Kalafiora dzielimy na różyczki odcinając twarde części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczki pozbawiamy nasion i drobno siekamy.

  3. W dużym rondlu (lub w woku) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka (wraz z przyprawami) i smażymy kilka minut. Dodajemy kalafiora, mleko kokosowe i dusimy aż kalafior zmięknie (ok 15 min).

  4. Dodajemy sok z limonki i ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną papryczką chili. Smacznego III ;-)

  5. Jeżeli nie mamy gotowej pasty curry, możemy przygotować ją samodzielnie: mieszamy ze sobą po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i kardamonu oraz po kopiastej łyżeczce imbiru i kolendry, dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i ze dwie szczypty cynamonu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń