Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na leniwy, wakacyjny weekend ;-)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10738
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6180
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13069
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4821
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10738
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6180
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5358
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13069
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4821
Składniki
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Solimy, dodajemy pastę curry oraz posiekany imbir i czosnek. Dokładnie mieszamy (tak, aby pasta pokryła kurczaka) i odstawiamy na pół godziny.
Kalafiora dzielimy na różyczki odcinając twarde części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczki pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
W dużym rondlu (lub w woku) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka (wraz z przyprawami) i smażymy kilka minut. Dodajemy kalafiora, mleko kokosowe i dusimy aż kalafior zmięknie (ok 15 min).
Dodajemy sok z limonki i ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną papryczką chili. Smacznego III ;-)
Jeżeli nie mamy gotowej pasty curry, możemy przygotować ją samodzielnie: mieszamy ze sobą po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i kardamonu oraz po kopiastej łyżeczce imbiru i kolendry, dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i ze dwie szczypty cynamonu.