Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne danie na leniwy, wakacyjny weekend ;-)
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16344
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4345
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 975
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4170
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 16344
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1040
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4345
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 975
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1195
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4170
Składniki
Kurczaka kroimy w średniej wielkości kostkę. Solimy, dodajemy pastę curry oraz posiekany imbir i czosnek. Dokładnie mieszamy (tak, aby pasta pokryła kurczaka) i odstawiamy na pół godziny.
Kalafiora dzielimy na różyczki odcinając twarde części. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Papryczki pozbawiamy nasion i drobno siekamy.
W dużym rondlu (lub w woku) rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kurczaka (wraz z przyprawami) i smażymy kilka minut. Dodajemy kalafiora, mleko kokosowe i dusimy aż kalafior zmięknie (ok 15 min).
Dodajemy sok z limonki i ewentualnie solimy do smaku. Podajemy z ryżem, posypane posiekaną papryczką chili. Smacznego III ;-)
Jeżeli nie mamy gotowej pasty curry, możemy przygotować ją samodzielnie: mieszamy ze sobą po płaskiej łyżeczce ostrej papryki i kardamonu oraz po kopiastej łyżeczce imbiru i kolendry, dodajemy 2 łyżeczki kurkumy i ze dwie szczypty cynamonu.