Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Któż z nas nie lubi bułeczek cynamonowych? Tylko jak zrobić je w domu, aby przypominały cynamonki kupowane w sklepie lub piekarni? Jak w wielu innych przypadkach całym sekretem jest niezawodny przepis, który uda się każdemu i w każdych okolicznościach. Na szczęście tak się składa, że mamy dla was recepturę na idealne cynamonki. Zabierajcie się do pracy, a potem już tylko zaparzcie sobie kubek herbaty i cieszcie się ich wyjątkowym smakiem.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12252
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5664
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12252
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5664
Składniki
Podgrzej mleko, aby było ciepłe, ale nie gorące. Do wysokiego naczynia przelej około 50 ml, dodaj po łyżce cukru i mąki, a następnie odrobinę soli. Wkrusz drożdże. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
Masło roztop w małym rondelku.
Mąkę przesiej do miski. Przelej pozostałe mleko (powinno być nadal ciepłe, ale nie parzące w palec). Dodaj pozostałą część cukru, wbij jajko i żółtko. Wlej wyrośnięty rozczyn.
Zacznij delikatnie zagniatać ciasto, możesz to zrobić ręcznie albo z pomocą miksera z hakiem. Kiedy składniki się połączą, wlej masło.
Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, aby było lśniące i gładkie. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
Masło na farsz roztop w rondelku.
Wbij pięść w wyrośnięte ciasto, a następnie przełóż je na stolnicę. Rozwałkuj prostokąt.
Na całej długości i szerokości ciasta rozsmaruj roztopione masło. Posyp cynamonem i cukrem. Następnie zawiń tak jak roladę.
Pokrój ciasto ostrym nożem. Wyłóż cynamonki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. Cynamonki piecz około 17 minut aż będą złote z zewnątrz.
Upieczone cynamonki odstaw do przestygnięcia. Serwuj z kawą lub szklanką mleka.