Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny, aromatyczny, a zarazem lekki makaron prosto z południa Włoch
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 307
Składniki
- oczyść opłucz i osusz krewetki. - drobno posiekaj czosnek. (możesz dodać sól i zmiażdżyć w celu wydobycia aromatów) - pokrój pomidory i cebulę w kostkę.
[WSZYSTKO NA DUŻYM OGNIU] - na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i wrzuć czosnek. - po minucie od skwierczenia czosnku dodaj cebulę i smaż przez 5 minut ciągle mieszając. Nie doprowadź do zarumienienia czosnku i cebuli, ponieważ wydobedziemy gorzki smak. - dodaj pomidory i smaż do momentu aż większość z kich się rozpłynie. - dodaj 2 szczypty suszonego tymianku Przelej sos do innego naczynia
- na tą samą patelnię wlej oliwę i smaż krewetki 2-4 minut na stronę (zależne od ich wielkości) - po usmażeniu sprusz krewetki solą, zetrzyj skórkę z cytryny i wycisnyj sok z połówki cytryny - wlej szklankę wina i redukuje do momentu, aż sos będzie gęsty.
W połowie redukcji wina ugotuj makaron
-do sosu z wina i krewetek dodaj sos pomidorowy, całość zagotuj i odparuj resztę wody -dodaj mascarpone, pieprz i sól według uznania oraz szczyptę tymianku
Wymieszaj na patelni makaron z sosem i przełóż na talerz. SMACZNEGO!