Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Atrament z kałamarnicy nadaje makaronowi wspaniały czarny kolor, a także smak z lekką nutą morskiej słoności.....
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15830
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1527
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15830
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy wspaniałą i szybką zakąskę świąteczną. Z...
Odsłon: 1527
Składniki
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić czosnek i płatki chili, smażyć przez 1-2 minuty.
Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Następnie dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko rozpadną.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Gdy makaron się gotuje, dodać krewetki do pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Na patelnię przełożyć ugotowany makaron i połowę bazylii. Wymieszać, dolewając nieco wody z gotowania makaronu.
Podawać od razu, udekorowany pozostałą bazylią.