Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Atrament z kałamarnicy nadaje makaronowi wspaniały czarny kolor, a także smak z lekką nutą morskiej słoności.....
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 832
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8951
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1321
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10555
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4755
Składniki
Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W sporym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na dużej patelni rozgrzać na średnim ogniu oliwę, wrzucić czosnek i płatki chili, smażyć przez 1-2 minuty.
Wlać wino i dusić do odparowania alkoholu. Następnie dodać pomidory i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i lekko rozpadną.
Makaron ugotować al dente, odcedzić, zachowując około pół szklanki wody.
Gdy makaron się gotuje, dodać krewetki do pomidorów, doprawić solą i pieprzem. Dusić jeszcze przez 2-3 minuty.
Na patelnię przełożyć ugotowany makaron i połowę bazylii. Wymieszać, dolewając nieco wody z gotowania makaronu.
Podawać od razu, udekorowany pozostałą bazylią.