Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie.
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 293
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3826
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 569
Przepis na pyszne naleśniki pomarańczowe, które wypełnia serowe nadzienie z d...
Odsłon: 293
Sałatka letnia z pomidorów i cytrusów z malinami i morelami.
Odsłon: 88
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 3826
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 569
Składniki
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy. Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety. Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania. * Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.
Smacznego.