Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie.
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21602
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 75
Idealnie puszysty, delikatny sernik. Prosty do przygotowania.
Odsłon: 101
Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...
Odsłon: 190
Składniki
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy. Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety. Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania. * Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.
Smacznego.