Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj polecam Wam doskonałe, proste w wykonaniu i sycące kotleciki jajeczne z nutą czosnkową. Na zdjęciu w anturażu wielkanocnym, ale zapewniam, że o każdej porze roku smakują wybornie.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 483
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9996
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13458
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2719
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 483
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 9996
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13458
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2719
Składniki
Jajka (5 sztuk) gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem soli* (1 płaska łyżka). Po ugotowaniu zalewamy je zimną wodą, studzimy, następnie obieramy. Bułkę namaczamy w mleku przez 20 minut, odciskamy. Wystudzone jajka i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonej masy jajecznej dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, przyprawy, posiekaną nać pietruszki, łyżkę masła oraz surowe jajko. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Z gotowej masy dłońmi formujemy kotlety. Na jednego kotlecika przeznaczamy mniej więcej łyżkę masy jajecznej.
Uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu kotleciki jajeczne posypujemy tartym parmezanem. Podajemy samodzielnie z ulubionym sosem lub jako dodatek do drugiego dania. * Sól powoduje, że ugotowane jajka ładnie odchodzą od skorupek. Uwaga: Z podanych proporcji wyszło 6 kotlecików.
Smacznego.